170901 best baner 200601 market99 baner

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

200701 banerosandic

210401 petijevic baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Otvorena izložba radova Jelena Jelače "Kino oko"

Izložba slika „Kino oko“ Jelene Jelače otvorena je u galeriji Kulturnog centra, u okviru pratećeg programa desetog Festivala mediteranskog i evropskog filma.

220803 trivalic

Pred trebinjskom publikom našle su se slike inspirisane kultnim ostvarenjima jugoslovenske kinematografije, koji predstavljaju značajnu odrednicu u formiranju individualnog i kolektivnog identiteta na ovim prostorima.

Radovi istaknute likovne umjetnice Jelene Jelače ukazuju na mogući način promišljanja jedne epohe i perspektive u tumačenju jednog vremena. Ova izložba upravo toj prošlosti daje rijetku mogućnost da bude stavljena u vrlo precizan kontekst kinematografije jedne zemlje koja više ne postoji.

Jelena Jelača je navela da su slike publici prvi put predstavljene 2019. godine u Jugoslovenskoj kinoteci, gdje su tokom trajanja izložbe, kao prateći program, organizovane projekcije remek-djela domaće kinematografije koja su je inspirisala:

„Cela serija je krenula od toga kad sam slučajno na internetu pronašla sliku gde Rahela Ferari kupa Taška Načića. Ta scena u svoj svojoj grotesknosti izgleda tako uzvišeno, gotovo barokno da sam imala potrebu da je naslikam, da je posedujem. Tražila sam ikonični momenat u tim filmovima koji su značajno uticali na moje odrastanje, na moj razvitak kao osobe“.

Izložba slika Jelene Jelače „Kino oko“ organizovana je u okviru manifestacije „Trebinjsko kulturno ljeto 2022“, a postavka se može pogledati u galeriji Kulturnog centra tokom trajanja desetog Festivala mediteranskog i evropskog filma. KC Trebinje