230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Otvorena izložba radova Jelena Jelače "Kino oko"

Izložba slika „Kino oko“ Jelene Jelače otvorena je u galeriji Kulturnog centra, u okviru pratećeg programa desetog Festivala mediteranskog i evropskog filma.

220803 trivalic

Pred trebinjskom publikom našle su se slike inspirisane kultnim ostvarenjima jugoslovenske kinematografije, koji predstavljaju značajnu odrednicu u formiranju individualnog i kolektivnog identiteta na ovim prostorima.

Radovi istaknute likovne umjetnice Jelene Jelače ukazuju na mogući način promišljanja jedne epohe i perspektive u tumačenju jednog vremena. Ova izložba upravo toj prošlosti daje rijetku mogućnost da bude stavljena u vrlo precizan kontekst kinematografije jedne zemlje koja više ne postoji.

Jelena Jelača je navela da su slike publici prvi put predstavljene 2019. godine u Jugoslovenskoj kinoteci, gdje su tokom trajanja izložbe, kao prateći program, organizovane projekcije remek-djela domaće kinematografije koja su je inspirisala:

„Cela serija je krenula od toga kad sam slučajno na internetu pronašla sliku gde Rahela Ferari kupa Taška Načića. Ta scena u svoj svojoj grotesknosti izgleda tako uzvišeno, gotovo barokno da sam imala potrebu da je naslikam, da je posedujem. Tražila sam ikonični momenat u tim filmovima koji su značajno uticali na moje odrastanje, na moj razvitak kao osobe“.

Izložba slika Jelene Jelače „Kino oko“ organizovana je u okviru manifestacije „Trebinjsko kulturno ljeto 2022“, a postavka se može pogledati u galeriji Kulturnog centra tokom trajanja desetog Festivala mediteranskog i evropskog filma. KC Trebinje