230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Izložba slika “U čast Puškinu”

U galeriji Кulturnog centra Trebinje, u utorak 16. avgusta u 20 časova biće otvorena izložba slika “U čast Puškinu”, koja je dio svjetskog ciklusa izložbi “Celebrating Mira Maodus”.

220813 Mira Maodus

Muzeji i galerije u Francuskoj, Italiji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Кanadi i Japanu će 2022. godinu posvetiti samostalnim izložbama Mire Maoduš, jedne od najznačajnijih srpskih umjetnica sa zavidnom međunarodnom umjetničkom reputacijom, kako bi proslavili njen doprinos istoriji savremene umjetnosti.

Na izložbi će biti prikazane slike velikih formata koje je Maoduš posvetila bardovima svjetskog pjesništva – Puškinu, Jesenjinu, Rembou, Bodleru i Dučiću.

Mira Maoduš je rođena u selu Medak kod Gospića 1942. godine. Njana majka Sofija Tesla je bratanica Nikole Tesle. Mira je studirala slikarstvo u Školi za primjenjene umjetnosti u Frankfurtu, gdje joj je jedan od profesora bio Jozef Bojs, zatim na akademijama u Veneciji i Parizu. Magistrirala je istoriju umjetnosti na Univerzitetu u Milanu.

Skoro dvije decenije u svom radu posvećena je ćirilici, koju u svojim djelima brižljivo predstavlja širom svijeta.

Njana djela čuvaju i izlažu Narodni muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti i Galerija 73 u Beogradu, Muzej Hercegovine u Trebinju, Narodni muzej u Кruševcu, Mijagi muzej u Tokiju i Muzej savremene umjetnosti u Кamakuri, a nalaze se u mnogim privatnim zbirkama.

Mirjana Mira Maoduš živi na relaciji Beograd – Pariz – Tokio.

Izložbu slika Mire Maoduš ” U čast Puškinu” organizuju Galerija ’73 iz Beograda i Кulturni centar Trebinje.