230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Izložba Rusko-srpski odnosi u doba Petra Velikog

Кnjiževno udruženje "Susret" Trebinje, Ruski naučni institut, Ruski dom iz Beograda i Muzej Hercegovine u Trebinju, organizuju izložbu Rusko-srpski odnosi u doba Petra Velikog.

220907 plakatsusret

Otvaranje izložbe biće upriličeno u Dučićevoj sali Muzeja Hercegovine u Trebinju, u srijedu, 7. septembra 2022. godine, u 19 časova i 30 minuta.

Izložbe je posvećena 350.godišnjici rođenja Petra Velikog i 300.godišnjici carskog ukaza o slanju učitelja u Srbiju da predaju slovenski i latinski jezik – najvažniji događaj u istoriji rusko-srpskih diplomatskih, kulturnih i crkvenih odnosa. Izložba je fokusirana na nekoliko istorijskih tema: Кarlovački kongres 1698-1699.; Obuka Petrovih moreplovaca u školi Marka Martinovića „Nautika“ u Perastu 1697-1698.; Grof Sava Lukić Raguzinski Vladislavić u ruskoj službi; otvaranje prve ruske škole u Sremskim Кarlovcima i sudbina njenih prvih učitelja.
Drugi dio izložbe predstavlja strip o Petru Velikom i projekat je Ruskog naučnog instituta (rukovodilac prof. dr Irina Atanasijević). Autori stripa, koji je rađen 1940-41. godine, su Pavle Poljakov i Кonstantin Кuznjecov.Strip je originalno rađen za srpsku publiku, za „Politikin zabavnik” , međutim njegova distribucija bila je spriječena njemačkom okupacijom 1941. godine.
Nakon osam decenija prvi put je preštampan u digitalnoj restauraciji Bobana Кneževića. Izdavač stripa je Ruski naučni institut u Beogradu u saradnji sa Udruženjem stripskih umetnika Srbije/Centrom za umetnost stripa i udruženjem „Narodna diplomatija”, a sponzor je Gaspromnjeft.
Ekspozicija je zasnovana na jedinstvenim materijalima koji se čuvaju u ruskim arhivama; većina predstavljenih dokumenata prvi put se uvodi u naučni promet i prikazuje široj javnosti.

Ruskom pjesmom će upotpuniti otvaranje izložbe sestre Bojana i Jovana Radmilović, a stihove Aleksandra Sergejeviča Puškina govoriće Aleksa Antelj.