230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Međunarodna izložba male grafike - ekslibrisa

Obavještavamo vas da će se u Dučićevoj sali Muzeja Hercegovine u Trebinju, u subotu, 17. septembra 2022. godine, sa početkom u 19.00 časova upriličiti otvaranje izložbe radova umjetnika koji su se odazvali na poziv Udruženja Ekslibris Vojvodine da učestvuju u konkursu za izradu jednog ili više ekslibrisa posvećenih Emiru Кusturici i izvedenih u njegovo ime.

220916 ekslibris

Žiri, koji je dodijelio Gran pri za najbolji izabrani rad, kao i I, II i III nagradu, sastoji se od pet članova, umjetnika i stručnjaka. Predjsednica žirija je Olga Stefanović, sekretar Ekslibris saveza Vojvodine, slikar i grafičar. Udruženje ekslibrisa Vojvodine će po jedan primjerak svakog izloženog ekslibrisa predati Matici srpskoj, najstarijem srpskom književnom, naučnom, kulturnom i prosvjetnom društvu, Muzeju Hercegovine u Trebinju, Galeriji Кapor u Mećavniku, a jedan primjerak će ostati u fondovima Udruženja.

Ekslibris je štampana ili ručno izrađena nalepnica koja se lepi na unutrašnju stranicu prednjih korica knjige i označava njenog vlasnika. Ekslibris je latinski izraz koji u prevodu znači „iz knjiga“. Pošto u latinskom jeziku ne postoji reč biblioteka, ekslibris slobodnije rečeno znači „ovo je knjiga iz moje biblioteke". Javlja se još u XV veku u Nemačkoj, gde se počela razvijati štamparska delatnost.

Tada ekslibrise izrađuju znameniti umetnici kao što su Direr i Holbajn. Najstariji srpski knjižni listić izrezan je na latinskom jeziku kod znamenitog bakroresca Johana Ernsta Mansfelda 1774. godine u Beču za novosadskog plemića, veleposednika, trgovca i dobrotvora Marka Servijskog. Prvi tipografski ekslibris, odnosno ekslibris nalepnicu na srpskom jeziku, štampanu ćiriličkim pismom, imao je Petar Petrović Njagoš (1813-1851), najverovatnije izrađenu pre 1833. godine.
Ekslibrisi se izrađuju u različitim grafičkim tehnikama. Prvobitno su umnožavani drvorezom, zatim od XVIII veka bakrorezom, bakropisom, akvatintom, a kasnije litografijom, sitoštampom, linorezom, serigrafijom i kompjuterskom tehnikom. Razvojem štamparstva stvorena je mogućnost izrade jeftinijih ekslibrisa, koji su bili pristupačni i manje imućnim vlasnicima.
Danas vlasnici knjiga najčešće od umetnika naručuju ekslibris sa zahtevom da ilustracija odražava njihovu ličnost i lepe ih u sve svoje knjige u biblioteci. Ekslibris, osim što upućuje na ličnost i želju vlasnika da označi i zaštiti knjigu, govori i o umetničkoj snazi autora. Ekslibris predstavlja izraz ljubavi i iskrene naklonosti prema knjizi, kao i želje da knjiga ostane u posedu vlasnika. (Tekst iz kataloga izložbe)

Nakon Trebinja izložba će biti otvorena u Centru za kulturu Sremski Кarlovci 24. septembra 2022. godine.