230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Večeras počinje SP: "Zmajice" pišu istoriju u Australiji

Večeras kasno u Australiji počinje Svjetsko prvenstvo za košarkašice koje će trajati do 1. oktobra.

220921 miljana

Među 12 najboljih na svijetu nalazi se i reprezentacija BiH koja će debitovati utakmicom protiv Portorika koja se igra u noći sa srijede na četvrtak u 02:30 sati.

Trebinje će imati svog ambasadora na ovoj svjetskoj smotri najboljih košarkašica -  najboljeg plejmejkera reprezentacije Bosne i Hercegovine - Miljanu Džombetu.

Za reprezentaciju BiH će ovo biti nastavak bajke koja traje od prošle godine kada su prvo osvojile senzacionalno peto mjesto na Evropskom prvenstvu, a zatim prošle jaki kvalifikacioni turnir za SP u Tokiju gdje su vizirale kartu za Sidnej.

“Zmajice” se nalaze u veoma teškoj grupi A, u kojoj je selekcija SAD prvi favorit, a tu su još snažne selekcije Kine i Belgije, te Portorika i Koreje.

Prema prognozama, bh. košarkašice bi svoju šansu trebale tražiti protiv Portorika i Koreje. Sa te dvije pobjede imale bi zagarantovano četvrto mjesto i plasman u četvrtfinale. Mogu li pulenke Gorana Loje do istorijske pobjede zavisiće prije svih u kakvom stanju je u Sidnej stigla Džonkel Džons, koja se danas stigla. Najbolja bh. košarkašica je preskočila kompletne pripreme nakon što joj je prije tri dana završila sezona u WNBA ligi.

Ono što ohrabruje jeste da se na posljednjem FIBA pover ranking BiH nalazi na sedmom mjestu. Dakle, “zmajice” su bolje rangirane od pet selekcija učesnika među kojima su Koreja i Portoriko, protivnici bh. dama u grupi A. Koreja nije upisala pobjedu na Svjetskom prvenstvu od 2010.godine i bez svoje liderke Jisu Park mogla bi da produži taj negativan niz. Slična je situacija i sa Portorikom, koji je izgubio sve tri utakmice na svom debiju na svjetskim šampionatima 2018. godine, a nije uspio da ostvari trijumf ni na Olimpijskim igrama prošlog ljeta.

Inače, atmosfera među zmajicama koji već 10 dana borave u Australiji je sjajna. Selektor BiH Goran Lojo na Svjetskom prvenstvu odradio je 12 djevojaka na koje će računati u večerašnjem meču, a to su: Milica Deura, Nikolina Elez, Nikolina Knežević, Anđela Delić, Nikolina Delić, Matea Tavić, Miljana Džombeta, Dragana Domuzin, Jovana Marković, Ajla Selimović, Ajla Ikanović i Džonkel Džons.

220921 bih

Osim BiH iz regiona učestvuje još samo reprezentacija Srbije koja u Australiju stiže kao aktuelni šampion Evrope. Odlaskom Sonje Vasić i Jelene Bruks, Marina Maljković dovodi poprilično novu i mladu reprezentaciju, koja se ne svrstava među glavne kandidate za medalju, ali svakako da je označena kao jedna od selekcija koja svakome može pomrsiti račune. Srpske košarkašice se nalaze u grupi smrti u kojoj je samo Mali autsajder. Već na startu čeka ih možda ključni duel u borbi za četvrtfinle protiv Kanade. Inače, kada su u pitanju favoriti, Amerikanke su broj 1, brane titulu, a imaju niz od 22 pobjede na SP, a a među glavne kandidate za medalje ubrajaju se još Australija. Belgija, Kina i Japan.

Istorijat

Biće ovo 19. izdanje planetarnog takmičenja koje se igra od 1953. godine. Samo četiri različite zemlje su osvajale titule, prednječe Amerikanke sa 10 titula, Sovjetski savez ima 6, a zabilježio je i najduži osvajački niz – uzastopno je Sovjetski Savez osvajao Mundobasket od 1959. do 1975. godine. Po jedan naslov imaju Brazil i Australija.

Prvo kolo – četvrtak

BiH – Portoriko (02:30)
SAD – Belgija (03:30)
Kanada – Srbija (05:00)
Japan – Mali (06:00)
Južna Koreja – Kina (09:30)
Australija – Francuska (12:30)

Grupa A

BiH
SAD
Južna Koreja
Portoriko
Belgija
Kina

Grupa B

Srbija
Mali
Japan
Australija
Francuska
Kanada