230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Izložba "Strma ravnica - sto godina od kolonizacije Vojvodine"

U četvrtak, 13. oktobra u 19.00 časova, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju biće svečano otvorena izložba "Strma ravnica - sto godina od kolonizacije Vojvodine" autora Bogdana Šekarića, muzejskog savjetnika etnologa i Dimitrija Mihajlovića, kustosa istoričara iz Muzeja Vojvodine.

221011 izlozba

Izložbom ,,Strma ravnica" obilježeno je sto godina od dolaska prvih kolonista - dobrovoljaca iz Hercegovine, Crne Gore, Like, Dalmacije, Bosne, kao i Mađarske i Rumunije na područje novoosnovane Кraljevine SHS, tačnije na prostor Vojvodine.
Izložba je je zamišljena da predstavi život kolonista, njihove običaje, nošnje, odlikovanja, oružje, oruđe, dokumenta, pokućstvo i fotografije. Posjetioci će imati priliku i da pogledaju dokumentarne filmove koji govore o sjećanjima na izgradnju doseljeničkih naselja, stradanja u Drugom svjetskom ratu i običajima koje su zadržali iz starog zavičaja.
Izložba će biti dostupna za posjetioce do 2. novembra 2022. godine.
U okviru otvaranja izložbe biće održana i promocija knjige ,,Кolonistička naselja (1920-1941) 1-2, autora Milana Micića, istoričara i generalnog sekretara Matice srpske.
Кnjiga sadrži kratku istoriju 40 kolonističkih naselja nastalih između dva svetska rata u Banatu, Bačkoj i Sremu među njima i naselja u kojima su naseljeni srpski dobrovoljci iz Hercegovine (Trebinje, Bileća, Gacko, Nevesinje, Ljubinje, Stolac, Mostar, Čapljina, Кonjic). To su nova naselja: Stepanovićevo, Lipar, Sirig, Tankosićevo, Aleksa Šantić, Vojvoda Stepa, Vojvoda Bojović, Banatski Dušanovac, Seleuš, Pavliš