230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Promocija edicije "Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu"

Pozivamo vas na promociju edicije "Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu" izdavačke kuće ,,Pčelica" iz Čačka koja će se održati u Galeriji Muzeja Hercegovine u četvrtak, 24. novembra sa početkom u 19.00 časova.

221123 srpkinje

Na promociji će govoriti autorke Zorica Кuburović, Gordana Maletić i Slavka Petković Grujičić.

Gordana Maletić je autorka knjige kojom je započeta ova edicija . Njana knjiga „Gošća čarobnog kralja, Isidora Sekulić” govori o prvoj ženi koja je bila član SANU, izuzetnom pedagogu, poligloti i putopiscu. Isidora Sekulić je u ovoj knjizi predstavljena i kao najveći intelektualac među Srpkinjama.

Zorica Кuburović je autorka knjige ,,Priča za lava, Mileva Marić Ajnštajn" u kojoj je data biografija velike naučnice koja je dobar dio svog života provela u sjenci mnogo poznatijeg supruga. Ovo je priča o ženi koja je imala život ispunjen godinama radoznalosti, predanog i sistematičnog učenja, revolucionarnog naučnog rada, ali i život ispunjen borbom sa predrasudama, poniženjima i porodičnim tragedijama.

Slavka Petković Grujičić je napisala knjigu koja govori o čuvenoj Milunki Savić. Njena knjiga ,,Heroina nežnog srca, Milunka Savić" donosi nam priču o najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja, Milunki Savić, koja je iz Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata izlazi sa činom narednika i nekim od najvećih vojnih odlikovanja. Pored priče o Milunkinom životu, Petković Grujičić je pokušala i da rekonstruiše istorijske događaje u kojima je ova velika žena učestvovala. Кako i sam naziv kaže, u pitanju je edicija posvećena znamenitim umjetnicama, naučnicama, književnicama i uopšte ženama koje su obilježile istoriju Srbije.

Osobenost ove edicije u odnosu na slične pokušaje predstavlja činjenica da su autorke svih ovih knjiga poznate srpske književnice za djecu čime je cijela edicija obilježena jednim specifičnim ženskim senzibilitetom i stvaralačkim razumjevanjem za napore u procesu afirmacije i ostvarenja žene kao intelektualnog bića, koje kroz istoriju nije uvijek imalo utabanu stazu i otvorena vrata uspjeha.Ilustracije za cijelu ediciju uradio je akademski slikar i nagrađivani ilustrator Igor Кrstić. Кrstić je kroz svoje ilustracije uspio da nam približi različite epohe, a iznad svega karaktere žena koje su postale junakinje knjiga.

Ediciju čine knjige „Gošća čarobnog kralja, Isidora Sekulić” autorke Gordane Maletić, „Mesečina u koferu, Milena Pavlović Barili” autorke Vesne Aleksić, „Vrdnička vila, Milica Stojadinović Srpkinja” autorke Lidije Nikolić, „Zvezda među zvezdicama, Mina Кaradžić”, autorke Gordane Timotijević, „Heroina nežnog srca, Milunka Savić” autorke Slavke Petković Grujičić, „Priča za Lava, Mileva Marić Ajnštajn" autorke Zorice Кuburović, „Naša Nada, Nadežda Petrović” autorke Olivere Nedeljković, „Poziv na bis, Žanka Stokić” autorke Gordane Vlajić i „Bajka o čovečici, Desanka Maksimović”, autorke Violete Jović.

Ove izuzetne knjige zavrijedile su i pažnju stručne javnosti pa je tako Pčelica dobitnik Nagrade ,,Danica Marković" za izdavački poduhvat, upravo za ediciju ,,Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu". Edicija je kao najbolja proglašena i na hercegnovskom sajmu ,,Trg od knjige", dobitnik je Nagrade ,,Stuplje" banjalučkog sajma knjiga za njegovanje srpske tradicije, a tri knjige ove edicije nosioci su nagrade Dositejevo pero: ,,Mesečina u koferu ‒ Milena Pavlović Barili", ,,Heroina nežnog srca ‒ Milunka Savić" i ,,Bajka o čovečici ‒ Desanka Maksimović".

Posljednja dva priznanja stigla su sa nedavno završenog Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, gdje je edicija proglašena Dečjom knjigom godine, dok je od strane Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera Srbije nagrađena kao najbolja dječja edicija.