230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Izložba "Pod zlatnim i plavim nebom"

Poziv na otvaranje izložbe "Pod zlatnim i plavim nebom - ikone od 15. do 19. vijeka grčkih majstora iz Narodnog muzeja Srbije, za manifestaciju Dučićev dan.

230403 izlozbaIkona

Pozivamo Vas da prisustvujete svečanom otvaranju izložbe ikona Pod zlatnim i plavim nebom, iz Narodnog muzeja Srbije, autorke Branke Ivanić, muzejskog savjetnika, koja je napravila izbor od 147 ikona, koje se nalaze u fundusu muzeja.

Riječ je o ikonama autora sa teritorija tradicionalnih grčkih zemalja, kao i sa šireg područja u okviru Osmanskog carstva i susjednih zemalja u kojem su uticaji grčke kulture ostali prepoznatljivi. Posjetioci će imati priliku da upoznaju djela specifičnog italo-kritskog ikonopisnog stila, aktuelnog između 15. i 18. veka u području istočnog Mediterana i Jadrana, a nastalog u susretu pravoslavnog i katoličkog uticaja. Izložene ikone mogu poticati iz radionica ili sa predložaka poznatih kritskih slikara kao što su Andrija Rico, Nikola Zafuris, ili Jeremija Paladas.

Druga grupa grčkih ikona u zbirci Muzeja nastala je van neposrednog uticaja italo-kritskog slikarstva, u kontinentalnim oblastima Balkana, tada pod vlašću Turaka. Na njima se prepoznaju dodiri sa djelima dugotrajne i značajne Кosturske škole čija ostvarenja predstavljaju nezanemarljivi udio ukupno sačuvane slikarske baštine Balkana turskog doba. Posebnu skupinu čine ikone iz Svete Zemlje. Ovo je po prvi put da izložba gostuje van granica Republike Srbije, nakon otvaranja u Narodnom muzeju Srbije, Narodnom muzeju u Zaječaru 2021. godine i u Narodnom muzeju u Кraljevu 2022. godine.

Svečano otvaranje izložbe planirano je za manifestaciju Dučićev dan, 6. aprila 2023. godine u 20 časova, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Izložba će trajati do 6. juna 2023. godine.