230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Noć muzeja

Obavještavamo vas da će se u subotu, 13. maja 2023. godine u Muzeju Hercegovine u Trebinju održati manifestacija Noć muzeja.

230512 nocmuzeja

Međunarodni dan muzeja od 1977. obilježava se 18. maja , kada je prvi put proslavljen. Širom svijeta sve više muzeja učestvuje u obilježavanju ove manifestacije.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja je ,,Muzeji, održivost i blagostanje". Кao institucije od povjerenja i ključni faktori koji doprinose dobrobiti i održivom razvoju zajednica, muzeji su u jedinstvenoj poziciji da podstaknu pozitivne promjene u društvu.

Postoji mnogo načina na koje muzeji mogu doprinijeti postizanju ciljeva održivog razvoja: od podrške klimatskom djelovanju i njegovanja inkluzivnosti, do suočavanja sa socijalnom izolacijom i poboljšanja mentalnog zdravlja ljudi.

Subota najbliža Međunarodnom danu muzeja, obilježava se kao manifestacija Noć muzeja, kada je omogućeno posjetiocima, posebno mladima, da posjete muzeje tokom čitave večeri i noći, u vremenu koje uobičajeno posvjećuju zabavi. Prva Noć muzeja održana je u Berlinu, 1997. godine, a od 2004. godine, iz Francuske je potekla ideja da se organizuje jedinstvena Evropska noć muzeja, od kada se ova manifestacija održava u mnogobrojnim gradovima Evrope. Muzej Hercegovini u Trebinju se, po šesnaesti put, priključuje ostalim domaćim i evropskim muzejima u obilježavanju ove manifestacije.

 Program za Noć muzeja 2023 ( subota, 13. maj, 17.00 - 01.00)

 17.00 časova - muzejska radionica za najmlađe

Ove subote muzejska radionica se održava u okviru manifestacije Noć muzeja i kao prateći program izložbe,,Pod zlatnim i plavim nebom. Ikone italo-kritskih majstora od 15. do 19. veka u Narodnom muzeju Srbije" autora Branke Ivanić, muzejskog savjetnika. Na radionici će djeca izrađivati ikone u kolaž tehnici, uz pomoć različitih recikliranih materijala.

19.00 časova - otvaranje izložbe radova Likovnog ateljea OC ,,Cerovac"️

Likovni atelje za odrasle okuplja zaljubljenike u umjetnost od 2020. godine i djeluje u okviru Likovnog ateljea "Cerovac", a koji postoji već dugi niz godina. U prijatnoj atmosferi polaznici unaprijeđuju svoje vještine i stiču nove, izražavajuci se kroz razne tehnike a pod mentorstvom Snježane Domazet (master grafike) i Olivere Ćuk (diplomirani akademski grafičar). U katalogu su predstavljeni autori sa jednim odabranim radom, a sama izložba obuhvata većinu radova nastalih za ove tri godine. Na izložbi će biti izloženi radovi Svetlane Milović, Ljerke Gojšina, Mirjane Fržović, Lele Stanković Vuković, Marine Sparavalo, Gordane Mičete i Nataše Vujnić

20.00 časova - Кoncert JU Muzička škola Trebinje

Nastupaju orkestar harmonika i kamerni ansambli i solisti

17.00-01.00

Vođenje kroz stalne postavke i stručno vođenje kroz izložbu ,,Pod zlatnim i plavim nebom. Ikone italo-kritskih majstora od 15. do 19. veka u Narodnom muzeju Srbije." ️

Ulaz za sve programe i postavke slobodan

Dobro došli!