230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Izložba digitalnih grafika Branimira Karanovića

U galeriji Kulturnog centra Trebinje, u petak 24. novembra u 19 časova biće otvorena izložba digitalnih grafika Branimira Karanovića.

231117 Branislav Karanovic

Karanovićeva izložba “Fosilizacija” posvećena je otkrivanju neobičnih veza između prošlosti i sadašnjosti.

“Na dva komparativna kvadrata svake grafike prikazani su arheološki i paleontološki ostaci – fosili, ekofakti, artefakti, kosti ,otpaci… S jedne strane drevni, a s druge iz vremena koje se sada naziva “antropocen” i označava posebnu geološku epohu presudno određenu ljudskim delanjem. Njegove grafike probijaju hronološke barijere, a njegovi “uporedni životi” fosila, arheoloških ostataka i svakodnevnih razvaljenih, odbačenih i zapostavljenih predmeta svakako oneobičavaju sadašnjost i uspostavljaju jasnu, neraskidivu vezu sa prošlošću. Sličnost između fragmentovanih vinčanskih figurina i delova plastičnih lutki, fosilnih amonita, puževa i modernih cirkularnih testera, brusilica, eksera, matica i šajbni na Karanovićevim grafikama nisu samo formalne, niti su puke likovne dosetke. One su pokazatelj duboke, organske veze. Kao što drevni pršljenovi, astragali i moderni grafiti otkrivaju bezvremenost igara, tako i podignuta ruka pozdravlja i blagosilja sa srednjovekovne freske i današnje fasade. Školjke i prilepci na odbačenom komadu ribarskog užeta neraskidivo su povezani s rebrima i kičmom iz drevnog groba, ali i sa nama samima”. /Aleksandar Palavestra – iz kataloga izložbe/

Branimir Karanović (Beograd, 1950.) Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti 1974. godine u klasi profesora Božidara Džmerkovića u Beogradu. Magistrirao je 1976. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu – Odsjek grafika u klasi profesora Marka Krsmanovića. Od 1978. do 1997. godine bio je profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a od 1996. godine profesor je fotografije na grafičkom odsjeku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Aktivno izlaže grafike i fotografije na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu od 1974. godine. Bavi se grafikom i fotografijom.

Nagrade/Izbor: Prva nagrada za grafiku Inter – debi, Krakov 1976; Prva nagrada za crtež na izložbi Jugoslovenski portret, Tuzla 1979; Veliki pečat Grafičkog kolektiva, Beograd 1977; Zlatna igla ULUS-a, 1981; Otkupna nagrada Muzeja primenjene umetnosti na Oktobarskom salonu Beograd, 1992; Nagrada za grafiku na Oktobarskom salonu, Novi Sad 1993; Velika nagrada ULUPUDUS-a na Majskoj izložbi, Beograd 2003; Aprilska nagrada Skupštine grada Beograda za stvaralaštvo u oblasti likovne i primenjene umetnosti, 2005; Mali pečat grafičkog kolektiva, 2009. godine.