230816 baner dineco 650x170 05
240605 bas ta optika baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Deveta međunarodna umjetnička kolonija “Kolo”

Izložbom Kristine Pirković pod nazivom “Veliki Kreator” u ponedjeljak, 27. maja u 20 časova u galeriji Kulturnog centra Trebinje biće otvorena deveta Međunarodna umjetnička kolonija “Kolo”.

240521 kolo

Kristina Pirković je rođena 1991. godine u Smederevskoj Palanci. Osnovne i master studije završila je na Filološko – umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu – Odsjek primjenjena umjetnost, smjer Zidno slikarstvo, 2014. i 2015. godine. Član je ULUS-a. Do sada je imala preko 20 samostalnih izložbi. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Živi i stvara u Beogradu.
“Izložba recentnih slika i kombinovanih crteža “Veliki kreator” autentični je univerzum metaforičkih prizora, pažljivo postavljenih mizanscena, kao i reminiscencija na renesansu, anatomske i biblijske teme i narative. Ona je plod četvorogodišnjeg istraživanja i strpljivog građenja takve poetike – nedefinisane u vremenu – kojom nas umjetnica moralno osvešćuje. Uvek stilski dosledni, angažovani pogledi na prošlost, koju Kristina oblikuje i prilagođava po sopstvenim pravilima, kao i samorodna mitologije, prožeti su stalnom brigom za čoveka”. (Izvod iz teksta Maje Živanović)
“Kolo” će ove godine okupiti šesnaest umjetnika iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
U okviru Međunarodne umjetničke kolonije “Kolo”, čiji selektori su Dražen Milić i Vojislav Jovanović, u petak 31. maja u 19 časova na platou Muzeja Hercegovine biće održana humanitarna izložba i aukcija slika, a sav prihod od prodaje namjenjen je mladoj Trebinjki Svetlani Knežević koja boluje od cerebralne paralize.
Umjetničku koloniju zatvara izložba radova nastalih na koloniji, koja će biti održana u galeriji Kulturnog centra Trebinje, u subotu, 1. juna u 20 časova.