230816 baner dineco 650x170 05
240605 bas ta optika baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: "Dan sira i krompira“

JU Turistička organizacija Republike Srpske u saradnji sa Udruženjem Slow Food Trebinje Hercegovina, te na inicijativu stanovnika sela Bratač iz Nevesinja organizuju po prvi put manifestaciju pod nazivom „Dan sira i krompira“, koja će se održati u selu Bratač, u četvrtak 30. maja, 2024. godine sa početkom u 10:00 časova na jednoj od najatraktivnijih lokacija Ovčiji brod.

240524 dansira

Kako je 30. maj proglašen za svjetski dan krompira, a Bratač je jedno od sela poznatih po tradicionalnoj proizvodnji nevesinjskog krompira, mještani su pokrenuli incijativu da obilježe ovaj dan u svome selu. 

Osim kompira, ovo selo je poznato i po proizvodnji masnog sira iz mijeha koji je uvršten na preliminarnu UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine BiH. Ovaj događaj u pilot području Istočne Hercegovine (Nevesinje, Gacko, Kalinovik, Bileća, Ljubinje, Istočni Mostar, Berkovići i grad Trebinje) je dio projekta SMART ERA na kojem učestvujemo u programu HORIZON zajedno sa UG Slow Food Trebinje-Hercegovina. Podršku realizaciji događaja dale su i druge institucije i projekti kao što su SWG sa GIZ-om, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, USAID projekat turizam u BiH, Alterural i mnogi drugi, a pogotovo stanovnici Bratača.

Događaj promoviše dva najpoznatija proizvoda nevesinjskog kraja: SIR IZ MIJEHA I NEVESINJSKI KROMPIR. Izborom mjesta održavanja događaja na arheološkom kompleksu, mostu Ovčiji brod i Rimskom putu, želimo skrenuti pažnju na nemjerljivo bogatstvo kulturno-istorijskog, prirodnog i gastronomskog nasljeđa naših sela.
Nevesinjski krompir se proizvodi na nadmorskoj visini od oko 900 metara. Odlikuje se prepoznatljivim ukusom i glatkom korom koja mu daje privlačan izgled. Zaštićen je oznakom geografskog porijekla, a u Hercegovini je jedan od glavnih sastojaka mnogih tradicionalnih jela.
Sir iz mijeha je posebna delicija čija proizvodnja datira još od 14. vijeka. Karakteriše ga dugotrajno zrenje u zadimljenoj mješini napravljenoj od ovčije ili kozje kože. Ovaj sir ima jedistven ukus i miris i izvrsno se može konzumirati u kombinaciji sa vinom i pršutom. Sir iz mijeha je upisan na preliminarnu UNESCO listu nematerijalng kulturnog nasljeđa BiH.