230816 baner dineco 650x170 05
240605 bas ta optika baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Promocija knjige "Sveti kralj Milutin - Vladar na raskršćima svetova"

Obavještavamo vas da će se u Muzeju Hercegovine u Trebinju, u četvrtak, 6. juna 2024. godine, u 19.00 časova, upriličiti promocija knjige "Sveti kralj Milutin - Vladar na raskršćima svetova”.

240604 milutin

Urednici: Srđan Pirivatrić, Smilja Marjanović Dušanić i Danica Popović; Izdavač: Zadužbina Svetog Manastira Hilandara, Beograd 2022. Promociju prati izložba crteža slikara-konzervatora Dragana Tomanovića „Anđeoski obrazi Hilandara”.

Knjiga "Sveti kralj Milutin. Vladar na raskršćima svetova.” priređena je povodom obilježavanja 700 godina od smrti kralja Milutina. Šesnaest stručnjaka i istraživača srpskog srednjeg vijeka je angažovano da pripremi ovaj zbornik monografskog tipa sa ciljem da se na sveobuhvatan i slikovit način predstavi ličnost kralja Stefana II Uroša Milutina.
Izložbu „Anđeoski obrazi Hilandara” čine crteži slikara-konzervatora Dragana Tomanovića, nastali tokom njegovog boravka u Hilandaru, gdje je radio na konzervaciji živopisa. Pored rada na zaštiti živopisa u Hilandaru, on je iskoristio priliku i ovjekovječio je likove hilandarskih monaha.

Dragan Tomanović je rođen 1963. godine u Užicu. Diplomirao je na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju u Beogradu, na Odseku Zidno slikarstvo. Zaposlen je u Narodnom muzeju u Užicu, kao slikar-konzervator. Radio je u preko pedeset manastira i crkava, među kojima se pojedini nalaze na Uneskovoj Listi svetske prirodne i kulturne baštine (Hilandar, Studenica, Ohrid), na Uneskovoj Listi svetske baštine u opasnosti (Pećka patrijaršija, Budisavci) i spomenicima kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju (Žiča, Gradac, Kalenić, Mileševa). Učestvovao je naučnim i stručnim skupovima. Autor je više stručnih članaka iz oblasti konzervacije i restauracije spomeničkog nasljeđa.