230816 baner dineco 650x170 05
200701 banerosandic

210401 petijevic baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Izložba "Biljka kao začin - U carstvu boja, mirisa i ukusa"

Obavještavamo vas da će se u subotu, 12. oktobra u 19 časova, povodom manifestacije „Dani Srbije u Republici Srpskoj” u Muzeju Hercegovine u Trebinju upriličiti otvaranje izložbe „Biljka kao začin. U carstvu boja, mirisa i ukusa” Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

241009 biljka

Na otvaranju će govoriti direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, gospodin Slavko Spasić, autor izložbe, dr Uroš Buzurović i gđa Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Izložba „Biljka kao začin. U carstvu boja, mirisa i ukusa” autora dr Uroša Buzurovića vodi Vas kroz fascinantan svijet začina i čini posebno mjesto za sve one koji žele da zavire u mističan svijet boja, mirisa i ukusa. Ova kompleksna izložba upoznaće Vas sa biološkim porijeklom i istorijom začina, njihovim uticajem na velika geografska otkrića, političke i ekonomske uspone i padove. Poseban šarm ove autentične postavke daju začini koji pričaju priče o istoriji i tradiciji iz srca Balkana.

Od mirisne majčine dušice do aromatičnog peršuna koji je neizostavan u mnogim jelima, naši začini su dio istorije, tradicije i daju poseban pečat ljubavi prema prirodi.

Posjetioci će imati priliku da saznaju više o mitovima, predanjima i vjerovanjima vezanim za začine, a maštovita postavka čiji dizajn potpisuju Anja Marčetić i Biljana Sovilj omogućiće posjetiocima da kroz interaktivne sadržaje zarone u mističan svijet začina koji nisu samo sastojci; oni su simbol zajedništva i odnosa prema životu.

Izložba će trajati do 1. novembra 2024. godine.