230816 baner dineco 650x170 05
200701 banerosandic

210401 petijevic baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Zimska oprema obavezna od 1.11.2024. do 1.4.2025.

Od 1. novembra do 1. aprila 2025. godine obavezno je posjedovanje zimske opreme.

241022 ms guma

U periodu od 1.11.2024. do 1.4.2025. godine na teritoriji Bosne i Hercegovini zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove, za sva motorna vozila izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije).

Obavezna zimska oprema propisana je Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima.

Šta podrazumijeva zimska oprema?

Zimska oprema prema Pravilniku podrazumijeva:

a) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

b) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

c) pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pjeska i lopata za teretna vozila već treću godinu nisu obavezni dio zimske opreme.

Zimska oprema nije jedina obaveza koju trebate izvršiti kako biste spremni ušli u zimski period.

Priprema vozila za zimu

Ono što je veoma bitno napomenuti jeste da samim stavljanjem zimskih guma niste završili pripremu vašeg vozila za zimu.

Pored stavljanja zimskih guma na vozilo potrebno je izvršiti adekvatnu zaštitu vozila od hladnoće, snijega, mraza i ostalih neprilika koje dolaze sa zimom.

Prije svega potrebno je da gume na vozilu odgovaraju dimenzijama koje je prijavio proizvođač. To sve ovisi od dopuštene brzine kretanja vozila i najvećem dopuštenom opterećenju osovina na kojima su gume postavljene.

Također, na istoj osovini vozila moraju biti jednake po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti, konstrukciji, marki, proizvođaču i tipu. Profil zimske gume je minimalno 4 milimetra, što možemo izmjeriti kovanicom.

Gazni sloj zimske gume osmišljen je tako da omogući bolji kontakt vozila s podlogom bilo da je zaleđena ili prekrivena snijegom.

Pri vanjskoj temperaturi ispod 7 stepeni celzijusa, ljetne gume gube elastičnost, te postaju prekrute i zbog toga gube svojstva prijanjanja na podlogu, što uzrokuje produženi zaustavni put tokom kočenja.

Pritisak u gumama treba povećati na vrijednosti koje preporučuje proizvođač, a koje možete naći u knjižici vozila ili na unutrašnjoj strani vozačevih vrata.

Guma sa odgovarajućim pritiskom ostvaruje optimalnu gaznu površinu, te upravljivost vozila, a onemogućavaju se i oštećenja prilikom nalijetanja na rupu ili ivičnjak.

Lanci za snijeg

Kako zimske gume u slučaju većih snježnih nanosa i leda ne mogu omogućiti nesmetano kretanje vozila, neophodno je da u takvim ekstremnim vremenskim uslovima koristite lance za snijeg kako biste bili u mogućnosti nastaviti svoje putovanje.