230816 baner dineco 650x170 05
200701 banerosandic

210401 petijevic baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Izložba slika Zorana Tešanovića "Hipokoristik"

U galeriji Kulturnog centra Trebinje, u petak, 1. novembra u 19 časova biće otvorena izložba slika Zorana Tešanovića, akademskog slikara iz Zrenjanina, pod nazivom "Hipokoristik”.

241023 Zoran Tesanovic

“Ova postavka radova je logični kontinuitet, unutar moga ,već odavno formiranog homogenog i kompaktnog opusa. Ipak, u seriji novih radova pojavljuju se teme i sadržaji koji me nisu prethodno interesovali do pre nekoliko godina. Oni su humorna i ironična refleksija na vreme u kome živimo. Suptilna slikarska logika me je uputila ka apostorfiranju nekih ljudskih osobina, kao što su ljubav, povezanost i instikt za očuvanje vrste, a koje su sve ređe ili polako nestaju. Kao pisci u basnama i ja sam pomislio da preko motiva životinja mogu jasnije da osvetlim potrebu čoveka da se više sporazumeva sa prirodom. Stoga je naslov izložbe pažljivo odabran. Hipokoristik, između ostalog znači, izigravati dete. To je imenički oblik kojim se izražava osećanje bliskosti, nežnosti prema imenovanom biću ili predmetu. Humor se u mojim ranijim radovima kao nit (podvlačio) provlačio ispod površine slike. Danas je on raspoređen između glavnih elemenata slike. Radovi u okviru ove izložbe sugerišu ličnu predstavu o životu koji vredi proživeti”. (Zoran Tešanović – iz kataloga izložbe Hipokoristik)

Zoran Tešanović je rođen 1961. godine u Zrenjaninu. Studije slikarstva završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1988. godine u klasi profesora Radomira Reljića. Postdiplomske studije na istom fakultetu, završio je 1993. godine. Član je ULUS-a od 1988. godine. Do sada je imao 21 samostalnu izložbu u najznačajnijim galerijama u Srbiji. Učestvovao je na velikom broju grupnih izložbi koje prezentuju savremenu likovnu scenu u Srbiji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za likovno stvralaštvo. Radi kao samostalni umjetnik. Živi U Sečnju.