230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Direktori saglasni da rade za 3.000 i 2.500 KM

12.04.2011. Svi direktori zaposleni u oblasti prosvjete i kulture Republike Srpske potpisali su nove menadžerske ugovore o platama i tako ispoštovali zaključak Vlade RS da plata, zajedno sa regresom, toplim obrokom, zimnicom i ostalim primanjima po osnovu radnog odnosa, ne može biti veća od 3.000 KM za direktore, i 2.500 KM za izvršne direktore u javnim preduzećima.

110412-direktori

Prema informacijama koje su dostavljene resornim ministarstvima, nove ugore o radu potpisali su i direktori Investiciono-razvojne banke RS, Garantnog fonda RS, Društva za upravljanje penzijskim rezervnim fondom, Fonda za zaštitu životne sredine RS, Fonda PIO RS, Zavoda za zapošljavanje RS i Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS.

Na smanjene plate do 3.000 KM, odnosno 2.500 KM, pristali su i direktori javnih preduzeća "Šume RS" AD Sokolac, "Protivgradna preventiva RS" AD Gradiška, te Javne ustanove Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan" Banjaluka.

Prema podacima Ministarstva finasija RS, u toku su razgovori sa direktorima Agencije za osiguranje, Agencije za bankarstvo i Komisije za hartije od vrijednosti oko tumačenja predmetnog zaključka Vlade RS od 3. marta da li se to odnosi i na njih s obzirom na specifičan posao koji obavljaju.

Iz Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS navode da direktori Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida RS, Doma penzionera Trebinje, Doma penzionera Banjaluka imaju primanja ispod limita utvrđenog zaključkom Vlade.

Vlada Republike Srpske utvrdila je 3. marta prijedlog ugovora o radu između poslodavca i direktora javnih preduzeća i izvršnih direktora u tim preduzećima, kojim je, između ostalog, regulisano da plata zajedno sa regresom, toplim obrokom, zimnicom i ostalim primanjima po osnovu radnog odnosa ne može biti u iznosu većem od 3.000 KM za direktore i u iznosu većem od 2.500 KM za izvršne direktore, uvećana za 0,5 odsto za svaku navršenu godinu radnog staža i pripadajuće poreze i doprinose.

Zaključkom su obavezani predstavnici državnog kapitala i nadzornih odbora u javnim preduzećima da u roku od 30 dana od dana donošenja ovog zaključka, a uz predhodne konsultacije sa Vladom, ponude na potpis direktorima i izvršnim direktorima javnih preduzeća predmetne ugovore u skladu sa prijedlogom ugovora o radu koji će im dostaviti Vlada, te da o realizaciji ovog zaključka informišu Vladu putem nadležnog ministarstva.

(Capital)