230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Skup Bibliotekara RS - "Strare navike - Novi izazovi"

Trebinje, 12.04.2011. U organizaciji Društva bibliotekara Republike Srpske, Narodne i Univerzitetske biblioteke RS i Bibliotekarskog društva Srbije, danas je u kongresnoj sali Hotela Leotar počeo stručni skup bibliotekara pod nazivom ''Stare navike - Novi izazovi' koji će trajati do 14. aprila.

110412-bibliotekari_009

Pred više od stotinjak okupljenih uglavnim eminentnih stručnjaka iz ove branše iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Republike Srpske, skup je svečano otvoren stihova pjesnika Novice Telebaka i nastupom muškog kamernog hora "Hercegovačka Gračanica sa dirigentom Mišom Stanisavljevićem.

110412-bibliotekari_005

Nakon toga prisutnima se obratila predsednica Društva bibliotekara Republike Srpske gospođa Stojka Mijatović koja je svim gostima poželila dobrodošlicu u grad Trebinje i istakla da je osnovni zadatak biblioteka, bilo da su osnovane kao samostalni ogranci ili organizacione jedinice drugih institucija, da bogatstvom svojih fondova obezbijede pristup znanju, informacijama i cjelokupnom ljudskom stvaralaštvu.

110412-bibliotekari_025

U korak sa novim tehnologijama

"U našim životima, u bibliotekama i u obrazovanju pojavili su se kompjuteri , internet, nove informacione i komunikacione tehnologije, pojavile su se elektronske, virtuelne i digitalne biblioteke, počelo je da se govori čak i o elektronskom bibliotekarstvu. Ispisale su se mnoge stvari od klasičnog, ka visokotehnološkom modelu. Sve ovo je nametnulo nove zahtjeve o kompetencijama bibliotekara i na dnevni red postavilo neophodnosti da se biblioteke pretvore u moderne bibliotehničko-informacione centre za naseljeno mijesto ili region, koji pružaju usluge. To je, pak, dovelo i do evolucije nijihovih funkcija, istakla je predsjednica Društva bibliotekara u svom obraćanju skupu.

Zadaci bibliotekara

Što se tiče velikih zadataka koji stoje pred javnim bibliotekama i pred profesijom bibliotekara u 21. vijeku je u prvom planu da reorganizujemo svoju misiju i da se ponosimo njenom unikatnošću. Kao drugi važan strateški zadatak biblioteka vidim u stvaranju nacionalne strategije i programa za popularizaciju čitanja, za oživljavanje i interesovanja ka knjizi i književnosti, za povećanjem kvaliteta čitanja,a prije svih djece, učenika. I same teme ovog skupa dovoljno govore o savremenim trendovima u Narodnim bibliotekama. Neophodna nam je pravovremena obuka za informaciono opismenjavanje na svim nivoima, da bi pristup informacijama i korištenje vještinama koje to omogućavaju, osnažio posao bibliotekara i dao mu novu dimenziju u novom vremenu uz stalno učenje i permanentno usavršavanje.

Radeći svoj posao s ljubavlju dio smo trajnosti i neprolaznosti

"Njegujući i brižljivo štiteći prošlost dajemo svoj zalogaj za budućnost, a vječnost činimo vidljivom i opipljivom. Zato nam je veliko zadovoljstvo i čast što je Društvo bibliotekara RS organizator sa istaknutim suorganizatorima važnog seminara, značaj naše saradnje je u međusobnom povezivanju i uključivanje naših bibliotekara u međunarodne tokove biblitečke prakse", rekla je Stojka Mijatović.

Izlaganje

U nastavku programa skupu su se obratili i izlagači koji su svojim prezentacijama predstavili svoje biblioteke, njihov rad i postepeni ulazak u novi svijet tehnologija i program usavršavanja istih.