230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Sjedište HE Dabar u Bileći?

18.02.2011. Rukovodstvo opštine Bileća istaklo je danas u razgovoru sa ministrima prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenkom Golić i rada i boračko-invalidske zaštite Petrom Đokićem da sjedište hidroelektrane "Dabar" treba da bude na bilećkom području, gdje se nalazi 80 odsto njenog kapaciteta.

110418-bileca

"S obzirom da će sutra u Trebinju biti prezentovan projekat hidroelektrane 'Dabar', koja treba da se gradi, oni su nas upoznali da se 80 odsto kapaciteta te hidroelektrane nalazi na području opštine Bileća i da je stav svih bilećkih odbornika da sjedište elektrane bude na području ove opštine", izjavila je Golićeva Srni.

Ona je rekla da je na sastanku sa načelnikom opštine Bileća Draganom Babićem i njegovim saradnicima razgovarano o izradi prostorno planske dokumentacije, primjeni, ali i o određenim izmjenama Zakona o uređenju prostora i građenju koje se odnose na stimulisanje i privlačenje stranih investicija.

"Razgovarali smo o problemima na području opštine Bileća i oni su tražili da im pomognemo oko prostorno planske dokumentacije, provođenja Zakona o prostoru i građenju, legalizacije objekata. Konstatovali smo da je ovo ministarstvo opštini Bileća u 2009. godini pomoglo sa 30.000 KM grant sredstava za izradu prostorno planske dokumentacije", rekla je Golićeva.

Golićeva je napomenula da je opštinsko rukovodstvo zatražilo pomoć za izradu prostornog plana opštine, ali je dodala da će razmotriti kolika se pomoć može pružiti u okviru raspoloživog budžeta.

Ona je istakla da je rukovodstvo opštine naglasilo da je prošlogodišnja pomoć Vlada Srpske od 400.000 maraka najveća pomoć koju je Vlada dala ovoj opštini u poslijeratnom periodu.

Ministri su informisani o stečajnom postupku tekstilne fabrike "Bilećanka" i o investitoru koji bi kupio ovu fabriku, gdje bi proizvodio čamce i glisere.

"Rekli su nam da bi to bio veliki napredak za opštinu Bileća, jer bi to značilo nove investicije i nova radna mjesta", dodala je Golićeva.

U Trebinju će sutra biti održana 4. tematska sjednica Vlade na kojoj će biti prezentovan projekat hidroelektrane "Dabar".