230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Hercegovina spremna za požarnu sezonu

U organizaciji Republičke uprave Civilne zaštite RS danas je u skupštinskoj sali Opštine Trebinje održan radni sastanak posvećen analizi Plana aktivnosti i pripremi i provođenju mjera zaštite i spašavanja od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru u RS u 2011. godini, koji je donijela Vlada RS krajem februara 2011. godine.

110615-civilna_plazma_045

Prema riječima Milimira Dodera, direktora Republičke uprave CZ, dosadašnje kišne padavine u istočnoj Hercegovini uslovile su manji broj požara, te da će tokom današnjeg sastanka posebna pažnja biti posvećena koordinaciji svih subjekata u cilju blagovremenih aktivnosti na zaštiti ljudi i materijalnih dobara.

110615-civilna_plazma_012

„Jedan od današnjih zaključaka biće da Vladi RS predložimo projekat uspostave savremenih veza među svim subjektima civilne zaštite, čime će se doprinijeti većoj efikasnosti u suzbijanju i gašenju šumskih požara", kazao je Doder, dodajući da će RUCZ i u narednom periodu, u slučaju većih šumskih požara, obezbijediti dejstvo OS BiH, te inicirati aktiviranje ugovora o prekograničnoj saradnji u regionu, vezanih za zaštitu od požara.

„Vjerujem da ćemo se, uz koordinisan i sinhronizovan rad svih učesnika i subjekata protivpožarne zaštite, u narednoj sezoni efikasno suprotstaviti svim izazovima", zaključio je direktor Republičke uprave CZ.

Mile Međed, predsjednik Vatrogasnog saveza RS, ovom prilikom, podsjetio je da je Savez nedavno obilježio desetogodišnjicu djelovanja, te značajno unaprijedio vatrogastvo na području RS.

110615-civilna_plazma_021

„Za sve vatrogasne jedinice nabavili smo oko 60 auta sa vatrogasnom opremom. U našem radu, poseban akcent stavljen je na prostore istočne Hercegovine, koji je izuzeno podložan požarima. Dodatnom materijalnom i finansijskom pomoći ovom dijelu RS tehnički smo ojačaji sve vatrogasne jedinice, kako bi spremnije dočekale predstojeću požarnu sezonu", rekao je predsjednika Vatrogasnog saveza RS.

Mirko Ćurić, rukovodilac Službe civilne zaštite Opštine Trebinje i načelnik Opštinskog štaba CZ, istakao je da se očekuje krizna požarna sezona, te da OŠCZ provodi sve predviđene preventivne mjere.

110615-civilna_plazma_007

„Kada je u pitanju ljudstvo i MTS sa kojima raspolažemo, tvrdim da smo u potpunosti spremni za nastupajuću požarnu sezonu", rekao je Ćurić, dodajući da očekuje da jedan od zaključaka današnjeg sastanka bude pooštravanje mjera kažnjavanja počinioca i izazivača požara.

Učesnike današnjeg sastanka pozdravio je načelnik Opštine Trebinje dr Dobroslav Ćuk, koji je ujedno i komandant OŠCZ, ističući zadovoljstvo aktivnostima svih subjekata protivpožarne zaštite na području naše opštine.

110615-civilna_plazma_051

"Uz stalno materijalno tehničko osavremenjavanje i jačanje, te edukaciju kadrova, svi subjekti protivpožarne zaštite u Trebinju spremno dočekuju predstojeću požarnu sezonu", zaključio je dr Ćuk.

Pored predstavnika RU CZ, današnjem sastanku prisusvovali su predstavnici Inspektorata za eksplozivne materije i poslove zaštite od požara, pri Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, Ministartva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republičke uprave za inspekcijske poslove, RHZ, Vatrogasnog saveza RS, CK RS, šumskih gazdinstava sa ovih prostora, rukovodioci službi civilne zaštite svih sedam istočnohercegovačkih opština, kao i Han Pijeska, Foče i Višegrada, te komandiri vatrogasnih jedinica i komunalni inspektori istočnohercegovačkih opština.

110615-civilna_plazma_050

110615-civilna_plazma_054