230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Rasprava o nacrtu zakona o robnim rezervama

30.06.2011. Danas je Trebinju, u organizaciji Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske i područne Privredne komore Trebinje održana javna rasprava o Nacrtu zakona o robnim rezervama.

110630-ilustracija

Obrazlažući Nacrt zakona, Olivera Kunjadić, sekretar u Ministrstvu trgovine i turizama RS istakla je da je cilj ovih javnih rasprava uspostavljanje funkcionalnog sistema robnih rezervi i omogućavanje bolje likvidnosti javnog preduzeća.

„Smatramo da bi u formi javnog preduzeća, odnosno akcionarskog društva, robne rezerve imale daleko značajniju ulogu na tržištu, kao stabilizacijski faktor i kao preduzeća od strateškog značaja za RS", rekla je Kunjadićeva.

Ističući da je osnovna novina ovog zakona promjena statusa robnih rezervi, s obzirom da su one do sada funkcionisale u sastavu Ministarstva trgovine i turizma kao Republička upravna organizacija, a po ovom zakonu one bi bile akcionarsko društvo u 100 % vlasništvu Vlade RS, Kunjadićeva je kazala: „Robne rezerve treba da imaju značajniju ulogu, da imaju više sredstava kako bi u svim situacijama mogle pravovremeno da reaguju, imajući u vidu njihov značaj na tržištu i nekim vanrednim situacijama."

Ona je dodala da bi Vlada RS bi tada bila jedini vlasnik i vršila funkciju Skupštine akcionara.

Prije Trebinja javna rasprava o ovom zakonu je održana u Bijeljini , a ono što su privrednici tražili, kao ističu u resornom ministarstvu, jeste priprema prijedlog zakona koji će opravdati postojanje i značaj robnih rezervi.