230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Za omladinski turizam potrebno više novca

Za razvoj omladinskog turizma u Republici Srpskoj neophodno je izdvojiti više novca da bi javnost bila bolje informisana o turističkim potencijalima RS i privučen veći broj turista, te povećana mobilnosta mladih, poručeno je sa prve konferencije o omladinskom turizmu i mobilnosti mladih u RS koja je danas održana na Tjentištu u okviru "Kampa prijateljstva".

110704-Tjentite

Učesnici konferencije istakli su da omladinski turizam za razliku od drugih vidova turizma ne traži velika ulaganja u adaptaciju i izgradnju hostela u kojima mladi uglavnom odsjedaju, ali da istovremeno donosi dosta novca zbog toga što je riječ uglavnom o proputovanjima i kraćim zadržavanjima na kojima su ljudi primorani da potroše više novca za degustaciju domaćih proizvoda, kupovinu suvenira ili posjetu turističkim atrakcijama.

Ministar trgovine i turizma RS Gorana Zlatković istakla je da je za unapređenje omladinskog turizma neophodan angažman i drugih ministarstava, lokalnih zajednica, institucija i pojedinaca, naročito mladih.

"RS ima turističke potencijale, sada je pitanje ljudskih resursa i raspoloživog novca na koji način ćemo te potencijale iskoristiti", rekla je Zlatkovićeva novinarima nakon konferencije o omladinskom turizmu i mobilnosti mladih.

Ona je naglasila da je današnja konferencija način da se stvari pokrenu i da se krene u razvoj omladinskog turizma.

"Kamp prijateljstva 2011" je obrazovno-sportska aktivnost u organizaciji Ferijalnog saveza RS koji se održava od 2. do 5. jula a na kojem učestvuje oko 300 mladih iz cijele RS.

110704-kamp_prijateljstva

Cilj Kampa je promocija mobilnosti mladih, razmjena iskustava mladih iz različitih dijelova RS, kao i edukacija, kojom će se pružiti mogućnost mladima iz RS da posjete neke od kulturno-istorijskih odredišta koja su im do sada možda bila nedostupna ili nedovoljno interesantna.

Osim obrazovnih i kulturnih aktivnosti, mladi će tokom Kampa imati priliku da osim Tjentišta i Nacionalnog parka Sutjeska, prašume Perućica, te planinarenja Zelengorom i raftinga Tarom posjete i Višegrad i kuću nobelovca Ive Andrića, manastir Dobrun, Drvengrad - etno-selo čiji je idejni tvorac Emir Kusturica, uz vožnju uskotračnom prugom, poznatiju kao turistička vožnja "Šarganskom osmicom".