230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Izložba unikatnih radova "Sunčanih radionica"

110715-suncane-radionice01

U krugu Centra za djecu i omladinu sa posenim potrebama Trebinja, danas je priređena izložba unikatnih proizvoda nastalih na „Sunčanim radionicama", a u okviru projekta Osobe sa invaliditetom u središtu društvene kohezije, koji realizuju Centar za socijalni rad i Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko" iz Trebinja.

Projekat je podržan od Evropske unije kroz predpristupne fondove (IPA projekti prekogranične saradnje). U programu vezanom za projekat uključeno je petnaestak omladinaca različite starosne dobi, koji se nisu mogli uključiti u radne procese preko tržišta rada.

„Ovom izložbom pokazujemo razne vrste unikatnih proizvoda nastalih u okviru „Sunčanih radionica", kako bi se promovisala njihova aktivnost i kako bi se pokazalo kakve mogućmnosti i sposobnosti učesnici u projektu imaju. Tljakođe, promovišemo i propagandni materijal urađen u okviru ovog projekta, a odnosi se na promociju partnerstva, zajedničkog rada, vodiča za zapošljavanje i drugo", rekla je Mira Ćuk, direktor trebinjskog Centra za socijalni rad.

110715-suncane-radionice05

Prema njenim riječima, projekat je donio odlične rezultate, jer se veći dio aktivnosti odnosi na direktne korisnike koji su uključeni, a potencira i prekograničnu saradnju sa susjednim Nikšićem.

Kroz projekat je zaposleno 4 osobe sa invaliditetom i 3 voditelja radionica, koji će primati platu i biti osigurani 9 mjeseci.

„Tek smo na polovini projekta, a rezultati su impresivni i pokazuju njegovu potpunu opravdanost", ocijenila je Mira Ćuk.

110715-suncane-radionice02

Obilazeći današnju iložbu načelnik Opštine Trebinje dr Dobroslav Ćuk je ocijenio da ovaj projekat pokazuje da u Trebinju socijalna djelatnost funkcioniše veoma dobro i da dio Centra za socijalni rad gdje djeluje Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama, po svojoj funkciji, namjeni i aktivnostima prednjači u Republici Srpskoj i BiH.

„Ovo što je danas predstavljeno dokazuje da uvijek postoje mogućnosti dobro iskorišćenih sredstava i sa ovom kategorijom naših sugrađana, te da se sve može staviti u najbolju funkciju. Ovo je impresivno i Opština će, kao i do sada, imati potpuno razumijevanje za podršku ovakvim projektima", rekao je dr Ćuk.

110715-suncane-radionice03

110715-suncane-radionice04

Kako najavljuju u Centru za djecu i omladinu sa posebnim potrebama Trbeinje, uskoro, uz stolarsku radionicu i plastenike za uzgoj cvijeća, pri ovom Centru treba da profunkcioniše radionica za uokvirivanje slika.

U okviru današnjeg programa izložbe priređeno je druženje korisnika Centra, Mladih crvenog krsta Trebinje i korisnika Dnevnog centra za stare osobe Trebinje.

(Opština Trebinje)