230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Ilindan na Jasenu

Sveti prorok Ilija svečano se dočekuje i proslavlja svake godine na Jasenu, selu koje je jedno od poznatijih hercegovačkih sela kroz koje nezaobilazno prolazimo kada god idemo putem od Bileće ka Trebinju.

110803-ilindan_jasen

Tada svako ko je i malo pažljiviji može uočiti sa desne strane puta jedan lijep, skladan hram po izgledu tipičan za ovo podneblje. Taj hram je posvećen ovom velikom proroku koji se inače u našem narodu veoma mnogo poštuje i slavi.

Mještani Jasena radosno dočekuju ovaj dan, koji je, dakle u njihovom selu i hramovna slava. Svake godine neko od porodica ovoga sela u dogovoru sa svojim nadležnim parohom bude domaćin ove proslave. Tako je to bilo i ovog 2011.-og ljeta Gospodnjeg. Nadležni paroh protojerej-stavrofor Milutin Andrić uz učešće velikog broja žitelja ovoga sela služio je Svetu Liturgiju, koja zauzima prvo mjesto u ovom duhovnom slavlju. Nakon pričešća vjernika i trokratnog ophoda u litiji oko hrama, prelomljen je slavski kolač i osvećeno je slavsko žito. Tokom svoje besjede, a potom i zdravice, o.Milutin je naglasio značaj našeg okupljanja oko Boga kao našeg roditelja, čija smo mi djeca i Ko o nama najbolje brine kada mu pritičemo i kada mu se molimo. Takođe je prota Milutin naglasio značaj omaladine i djece koja su naša radost i naša budućnost i u ovom, ali i u svim ostalim selima, i mjestima u kojima živimo.

110803-ilindan_jasen1

Nakon zdravice pristupilo se i trpezi ljubavi.

Domaćin ovoga slavlja bio je gospodin Miladin Traparić sa svojom porodicom, a za domaćine naredne godine odabrani su braća Krunić.

(Eparhija ZHiP)