230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Fondacija Sveti Vukašin prikupila prvih 100 hiljada maraka

Hercegovačke majke koje budu rađale treće i svako naredno dijete, dobijaće mjesečnu platu od 250 do 350 maraka od fonda Sveti Vukašin, zaključeno je na sastanku u Berkovićima, gdje je njegovo preosveštenstvo vladika Zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, prisustvovao sjednici Savjeta opština Istočne Hercegovine.

110817-crkvina

Pored vladike Grigorija sjednici su prisustvovali načelnici i predstavnici svih sedam istočnohercegovačkih opština.

Visoki cilj koji je zacrtala Eparhija Zahumsko-hercegovačka i primorska trebao bi se ostvariti do Preobraženija, do kada se nadaju da će prikupiti od 600 hiljada do milion maraka u Fondaciju "Sveti Vukašin", koja se bavi prikupljanjem sredstava za pomoć porodicama sa više djece, liječenje steriliteta, promovisanje usvajanja djece i očuvanje tradicionalnih vrijednosti porodice sa područja ove eparhije.

Ideja za osnivanje fonda pokrenuta je prije dva mjeseca, a do sada je sakupljeno prvih 100 hiljada maraka.

"Nadamo se da ćemo ono što smo zacrtali vrlo brzo da ispunimo. Fond će vrlo brzo početi da funkcioniše, jer svaka majka koja rodi treće djete posle 19. avgusta imaće će mjesečnu platu od 250 do 350 maraka", rekao je vladika Grigorije.

Ovaj projekat je najbolji pokazetelj da će Hercegovina da ostane i opstane. Treba ulagati maksimalne napore da fond Sveti Vukašin opstane zaključili su na sjednici i da se ne smije dozvoliti da sveta zemlja Hercegovina presuši, da presuši život i ostane samo kamen.

"Radićemo kampanju veze, sastanake, razgovore sa ljudima da prikupimo što više sredstava do zvaničnog početka rada fonda 19.avgusta" rekao je Predsjednik savjeta istočnohercegovačkih opština Ranko Lučić i dodao da će fondom upravljati odbor koji se sastoji od Vladike Grigorija i sedam načelnika opština, a biće pod jurizdikcijom Zahumsko-hercegovačke eparhije.

Saborovanje kod Hercegovačke Gračanice

Najugledniji srbi Hercegovci iz cijelog svijeta sastaće se na sabranju 19. avgusta u Trebinju, kako bi se u skladu sa svojim mogućnostima pobrinuli za budućnost i buduća pokoljenja Hercegovaca. Članovi fondacije postaju svi oni koji uplate iznos od najmanje 1.000 KM.

(Opština Berkovići)