230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Seminar o informisanju javnosti o ulozi NATO-a

U sklopu desetosedmičnog programa informisanja BiH javnosti o NATO-u, kao i o značaju programa u okviri Partnerstva za mir i evroatlanskih integracija, danas su predstavnici Štaba NATO snaga u BiH, na čelu sa zamjenikom komandanta dr Džonom Andreasom Olsenom, u Trebinju održali seminar na kome su promovisani principi i vrijednosti ove vojne alijanse, sa naglaskom na političke, ekonomske i vojne prednosti članstva u evroatlantskom vojnom savezu.

110906-nato01

Tokom boravka u Trebinju zamjenik komandanta NATO Štaba u BiH brigadir Džon Olsen razgovarao je sa načelnikom Opštine Trebinje dr Dobroslavom Ćukom.

Izražavajući zadovoljstvo današnjim susretom dr Ćuk je istakao da je seminar prilika da se građani pobliže upoznaju sa političkim, ekonomskim i vojnim aspektima članstva u NATO-u.

„Ovakvi seminari su neophodni kako bi se razjasnile neke nedoumice i kako bi se građani uvjerili da ova vojna alijansa nija onakva kakvom je neki pojedinci doživljavaju, kao agresora, već snage koje su u najboljoj i najkorisnijoj namjeri kada je u pitanju bezbijednost ovih i svih drugih prostora", istakao je načelnik Opštine Trebinje.

Govoreći o ulozi i značaju NATO-a brigadir dr Džon Olsen izjavio je da NATO Štab u Sarajevu želi obići što veći broj opština, kako bi se građanima predstavile prednosti potencijalnog članstva BiH u NATO-u.

110906-nato03

„Članstvo u NATO-u obezbjeđuje sigurnost kako države tako i svakog čovjeka pojedinačno. Vezano je za demokratiju, slobodu i stabilnost koja otvara vrata ekonomskom progresu", rekao je brigadir Olsen, dodajući da treba da budemo svjesni onoga što se događalo u prošlosti, ali i da treba sagledati šta je perspektiva u narednom periodu.

Navodeći da je raspoloženje građana u RS iz ranijih debata raznoliko, brogadir Olsen je zaključio: „Različita su raspoloženja i razmišljanja ljudi od grada do grada. Neki ovoj temi prilaze sa emocijama vezanim za ono što se događalo 1995. i 1999. godine, ali većina ima pozitivan stav o članstvu u NATO-u i spremni su razgovarati o tome što bi bilo dobro za budućnost."

Prije Trebinja, seminar, koji se provodi u saradnji sa ambasadom Kraljevine Norveške u BiH i Koordinacionim timom Savjeta ministara, održan je u jedanaest opština Republike Srpske i Brčko Distriktu.

(Opština Trebinje)