230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Pet opština decenijama bez ijedne bebe

Veliki dio istočne Hercegovine izgubio se kao „mjesto rođenja" najmlađih Hercegovaca, rođenih poslijeratnih godina, - navode iz opštine Berkovići.

110907-sve_trebinjci

A gubiće se i u buduće, jer u Hercegovini postoje samo dva porodilišta, u Nevesinju i Trebinju, pa se sve istočnohercegovačke bebe u njima rađaju i ovi gradovi im se zvanično upisuju kao mjesto rođenja. Po Zakonu o Matičnim knjigama i djete koje se rodi u toku prevoza, prijavljuje se matičaru matičnog područja mjesta gdje se putovanje završilo. Zbog toga hercegovačke opštine već veći broj godina ni jednoj bebi nisu upisale mjesto rođenja Ljubinje, Gacko, Berkovići, Bileća, Istočni Mostar.

Zato se ne treba začuditi ako vam neko od matičara iz tih opština kaže da vam ne može saopštiti koliko je beba rođeno u ovoj ili prošloj godini. Nije čudo, jer one nisu upisane kod njih u knjige.

-Obično to sa malo zakašnjenja saznamo kada roditelji predaju dokumenta za opremu novorođenih beba koja im po zakonu pripada - rekla je Ljeposava Domazet referent u službi Dječije zaštite u opštini Berkovići i dodala da se može znati prema evidenciji Domova zdravlja kada ih roditelji donesu ili dovedu na prvu vakcinaciju.

Sve Trebinjci i Nevesinjci

U berkovićkim matičnim knjigama već 20. godina nije upisano niti jedno rođeno dijete na terenu opštine, a slično je i u drugim istočnohercegovačkim opštinama. Pošto se ni u pominjanim mjestima već odavno ne rađa kod kuća, nije teško dokučiti da će jednom svi iz ove regije „po rođenju" biti Nevesinjci ili Trebinjci.

(Opština Berkovići)