230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Zatvorene "Šantićeve večeri poezije 2011."

Na stepenicama kraj Starog mosta, uz zvuk Neretve i tihu muziku gitare sinoć su mostarski pjesnici čitanjem svojih stihova zatvorili ovogodišnje "Šantićeve večeri poezije 2011." 

110907-santiceve_veceri

"Aleksa Šantić postao je svojevrsni zaštitni znak grada Mostara. Mi koji smo ovdje rođeni rasli smo uz njegovu poeziju i osjećamo je svojom. Izvršio je veliki uticaj na nas. Zaista sam uživala večeras slušajući stihove svojih dragih kolega i srećna sam zbog spoznaje da u Mostaru izrasta jedna mlada generacija pjesnika koji koračaju putem što ga je jednom davno utro Šantić", kazala je pjesnikinja Vesna Hlavaček.

"'Emina', 'Pretprazničko veče', 'I opet mi duša sve o tebi sanja'... samo su neke od pjesama koje ćemo pročitati još bezbroj puta i uvijek iznova ostati bez riječi pred svevremenskom ljepotom Šantićevih stihova", nadovezala se Lidija Pavlović-Grgić.

Njihovi stihovi su uz stihove Vlatka Marinovića, Ivana Šunjića, Ivana Vrljića, Anesa Oručevića, Semira Behrama, Žane Šemšić, Sonje Jurić, Martine Mlinarević – Sopta i Anje Rikalo oduševili publiku. Umjetnik Ale Puzić muzičkom je pratnjom dao posebno svečanu notu večeri.

110907-santiceve_veceri2

Dobro poznati i uvijek iznova očaravajući ambijent Starog grada među okupljenima probudio je najljepše emocije i sjećanja. "Veliki Ivo Andrić je za Mostar uvijek govorio da je grad svjetlosti, a za mene je to i grad ljubavi. Ovo druženje podsjetilo me na naša okupljanja u srednjoškolskim danima i na prve simpatije. Zbog toga sam čitala svoje tri najdraže ljubavne pjesme koje sam posvetila rodnom gradu", rekla je Sonja Jurić. Govoreći o svom izboru pjesama pjesnikinja Pavlović-Grgić kazala je kako se i ona odlučila da predstavi pjesme koje je pisala u srednjoškolskim danima. Možda je kasnije napisala i neke bolje, ali, kaže ona, najdraže su joj upravo te pjesme.

110907-santiceve_veceri1

Podpredsjednik SPKD "Prosvjeta" GO Mostar Veselin Gatalo prigodnim je riječima pozdravio prisutne na kraju "Šantićevih večeri poezije 2011.", koje su uz "Prosvjetu" organizovali SPKUD Gusle i Gradska biblioteka Nevesinje, pod pokroviteljstvom Savjeta Ministara BiH, Ministarstva kulture Republike Srbije, Ministarstva prosvjete Republike Srpske i Opštine Nevesinje.

(Eparhija ZHiP)