230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Javna rasprava o nacrtu zakona o PIO RS

Nacrt zakona o Penzijsko- invalidskom osiguranju, bila je tema je javne rasprave održane juče u Trebinju u organizaciji Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

110906-javna_rasprava_pio_010

„Reforma Zakona o PIO RS je bila neophodna zbog održivosti sistema Penzijsko-invalidskog osiguranja jer je trenutno odnos osiguranika i penzionera u RS jednak, što je pogubno za opstanak sistema", rekla je juče u Trebinju Branka Šljivar, porptarola Ministarstva.

Naglasivši da bi to potpuno uništilo sistem PIO-a, Šljivar je dodala: "Zato su predstavnici resornog Ministarstva ovim Nacrtom zakona pokušali da promijene neke odredbe koje bi bile na korist i sadašljim ali i generacijama penzinera koje sljede".

Prema riječima predsjednik Regionalne sindikalne organizacije Dragana Simovića, Sindikat od prvog dana učestvuju u kreiranju novog zakona.

„Jedna od novina je da smo, s punim pravom, tražili mjesto u Upravnom odboru Fonda PIO. Radnici pune budžet Fonda, pa je i logično da njihovi reprezentativni predstavnici budu u Upravnom odboru. Osim toga, tražili smo i ukidanje člana zakona koji predviđa da se penzija stiče nakon 45 godina radnosg staža, te da se vrati na dosadašnjih 40 godina" naglasio je Dragan Simović.

110906-javna_rasprava_pio_007

Predstavnici boračkih organizacija su izrazili nezadovoljstvo odredbama zakona kojima se regulišu penzije ovih kategorija, a poseban akcenat su stavili na nedefinisan ratni staž, odnsno, vrijeme koje su proveli u ratu, a koje se, kako su naveli, novim zakonom ne uračunava u staž za obračun penzije. Borci su, između ostalog, zatražili da se vrijeme provedeno na odsluženju vojnog roka poslije 20-te godine života računa kao staž osiguranja.

Na današnjem skupu istaknuto je da će se penzije obračunavati po novom bod sistemu, a najviše koristi, kako je rečeno, imaće korisnici koji primaju naniže penzije.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o PIO RS u Trebinju, prva je u nizu u RS, a biće održana i u Foči.

(Opštins Trebinje/Lokoportal)