230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Sporazum o rekonstrukciji golubarnika i sat kule

Načelnik Opštine Trebinje dr Dobroslav Ćuk i direktor organizacije OXFAM (bivši UCODEP) iz Italije Sorinel Getau, danas su potpisali Sporazum o saradnji za implementaciju Vertikalne akcije 2-A „Valorizacija lokalnih resursa za razvoj ruralnog turizma u regijama Dubrovnika i Trebinja".

110907-oxfam3

Projekat se realizuje u okviru šireg projekta SEENET 2, a predviđa zajedničko finansiranje rekonstrukcije nekadašnjeg Golubarnika i Sat kule, koji se nalaze u kompleksu Muzeja Hercegovine u Trebinju.

„Ovaj renovirani prostor služiće kao mjesto za promociju i prodaju tradicionalne i tipične proizvode ovog podneblja. Sve ovo uklapa se u širi projekat kojim nastojimo poboljšati prekograničnu saradnju između južnog dijela Hrvatske i Hercegovine" rekao je direktor OXFAM Sorinel Getau, dodajući da će u okviru Golubarnika biti muzejska postavka kojom će biti predstavljena tradicija ovog dijela Hercegovine, te prezentacija, degustacija i prodaja tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda, što će obogatiti turističku ponudu Trebinja.

110907-muzej_219

110907-sat_kula

„Cilj je da ovaj centar postane jedan specifičan info punkt koji će turiste direktno upućivati kod proizvođača autohtonih proizvoda", zaključio je Sorinel Getau. Prema njegovim riječima završetak projekta očekuje se do maja iduće godine.

Podsjećajući na dugogodišnju uspješnu saradnju Opštine Trebinje i OXFAM (bivšeg UCODEP-a) načelnik Opštine Trebinje dr Dobroslav Ćuk se zahvalio na brojnim realizovanim projektima u Trebinju.

„Ovaj projekat je rezultat nastavka naše dobre saradnje i siguran sam da će rekonstrukcija ova dva segmenta Muzeja Hercegovine doprinijeti ljepšoj slici grada", istakao je dr Ćuk, navodeći da će Opština Trebinje realizaciju ovaog projekta podržatio sa 50 hiljada KM.

Za realizaciju projekta rekonstrukcije Golubarnika i Sat kule u Starom gradu, OXFAM je obezbijedio 65 hiljada Evra.

Inače, OXFAM (bivši UCODEP) prisutan je na prostoru BiH oko osam godina. U tom periodu u partnerstvu sa Opštinom Trebinje realizovao je brojne projekte. Između ostali, sanitarnu deponiju na Obodini, Regionalni centar za pčelarstvo i drugi.

(Opština Trebinje/Lokoportal)