230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Agrokoop: Grožđe se prodaje, isplate redovne

Radnicima poljoprivrednog preduzeća "Agrokop" Trebinje do kraja septembra trebalo bi da budu isplaćene sve zaostale zarade, a sezoncima do kraja sljedeće sedmice, izjavio je Nevenko Kuvač, direktor "Agrokopa".

110907-ciciban_kinezi_104

Kuvač kaže da se na ovaj način poslije mnogo turbulencija ulazi u mirniju fazu, te da "Agrokop" polako izlazi iz krize zahvaljujući manjinskom vlasniku manastiru Tvrdoš, kao i igumanu manastira ocu Savi, koji su u više navrata finasijskim pozajmicama omogućavali da radnici budu isplaćeni i da posao ne trpi.

"Manastiru Tvrdoš za posljednje tri godine dugujemo oko 700.000 KM", kaže Kuvač i napominje da su, osim za isplatu plata, finasirali i određene radove u vinogradima.

Kuvač kaže da se stalno zaposlenim radnicima, kojih ima 36, duguje od tri do sedam plata, dok se sezonskim radnicima, kojih ima od 80 do 150, duguje oko 60.000 KM.

"Ubuduće ćemo sezonske radnike koji su već u berbi isplaćivati na desetodnevnom nivou od sredstava od berbe, kako ne bi došli u bezizlaznu situaciju kao prošle godine", kaže Kuvač i ističe da im je namjera da vrate povjerenje radnika koje su ranije izgubili.

On je ponovio da će preduzeće uskoro ući u dokapitalizaciju, dodajući da je posljednjih dana u više navrata razgovarano sa zainteresovanim potencijalnim partnerima.

Što se tiče kvaliteta grožđa, Kuvač kaže da je ovo jedna od najboljih godina i da "Agrokop" ima najbolje i najkvalitetnije grožđe u okruženju.

On ističe da je, s obzirom na propuštene i nezavršene radove u vinogradu, rod od 1 100 000 kilograma grožđa zadovoljavajući, ali da je u odnosu na prošlu godinu manji.

Kuvač dodaje da je potražnja za grožđem velika, posebno od kupaca iz zapadne Hercegovine.

Sezonskim radnicima je krajem prošlog mjeseca isplaćeno 70 odsto duga zaostalog iz prošle i ove godine, a isplatu u iznosu od 150.000 KM "Agrokopu" je kao pozajmicu obezbijedio manastir Tvrdoš.

(Capital.ba)