230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Pokloničko putovanje iz Gacka u Svetinje Kosova i Metohije

Grupa od tridesetak vjernika iz Gacka, uključujući i hor pri hramu Sv. Trojice, pohodila je svetinje Kosova i Metohije u periodu od 1. do 4. septembra 2011.g.

110909-putovanje

Pored manastira i crkava na KiM, obišli smo i neke od svetinja u Mirtopoliji Crnogorsko-Primorskoj i Eparhiji Žičkoj. Ova grupa je u četvrtak ujutru 1. septembra, sa sveštenikom Velimirom Kovačem, pošla iz Gacka i istog dana obišla man. Moraču, Pećku Patrijaršiju i man. Dečane gdje su prisustvovali večernjoj službi i kanonu Sv. Kralju Stefanu Dečanskom, koji se služi svakog četvrtka nakon večernje službe. Prenoćište u Velikoj Hoči je bilo posebno iskustvo zbog neobične ljubavi koju su nam pokazali naši domaćini, mještani ovog sela. Sledećeg jutra smo imali priliku da vidimo neke od mnogobrojnih crkava u selu (selo ima ukupno 12 crkava i 1 manastir).

Nakon Velike Hoče obišli smo manastir Zočište i uputili se u Prizren. Zahvaljujući našem domaćinu, o. Marku iz Dečana, koji nas je pratio ova dva dana, obišli smo grad Prizren sa Sabornom crkvom Sv. Georgija, Bogorodicom Ljeviškom i još nekim od mnogobrojnih crkava u nekadašnjoj carskoj prestonici. Ovo je bila prilika da se probaju neki od specijaliteta poznatih prizrenskih poslastičara. Nakon Prizrena obišli smo i manastire Sveti Arhangeli i Gračanicu. U večernjim časovima smo preko Kosovske Mitrovice i Sjevernog Kosova prešli u Srbiju i konačili u man. Studenici. U subotu 3. septembra, nakon Sv. Liturgije, obišli smo isposnicu Sv. Save u planini iznad manastira (gdje je punoljetni S.L. zalutao, i nakon 3 sata lutanja po planini, zahvaljujući nekim dobrim ljudima iz Kraljeva, priključio se zabrinutim saputnicima). Nakon isposnice obišli smo i man. Gradac gdje smo prisustvovali večernjoj službi.

Poslije još jednog prenoćišta u Studeničkom konaku i nedeljne Liturgije obišli smo i man. Žiču. Posebna radost i blagoslov je bio susret i razgovora sa igumanom man. Simonopetre o. Jelisejem i igumanijom man. Ormilije mati Nikodimi koji su bili gosti ovog manastira. U večernjim časovima 4. septembra stigli smo u Gacko blagodarni Gospodu na ovakvom duhovnom iskustvu i blagoslovu. Zahvalnost za ovo putovanje dugijemo svima koji su nam na bilo koji način pomogli, naročito Rudniku i Termoelektrani Gacko.

110909-putovanje1

110909-putovanje2

110909-putovanje3

110909-putovanje4

110909-putovanje5

110909-putovanje6

(Eparhija ZHiP)