230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Osnovan prvi centar za Hiporehabilitaciju u Trebinju

„Ovaj Centar djelovaće na prostoru bivše vojne kasarne Bravenik na Zupcima, 15 kilometara udaljenoj od Trebinja, koju je naša Eparhija dobila od Vlade RS, a mi je vrlo rado ustupili za dobrobit naše djece čije nam je zdravlje najvažnije.

110912-rehab_cantar

"I ne samo djece istočne Hercegovine, već će ovdje moći da se liječe i mališani iz svih drugih krajeva koji su oko nas", rekao je juče episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije prilikom osnivanja Regionalnog centra za hiporehabilitaciju u Trebinju.

U okviru Centra, inače prvog u istočnoj Hercegovini, koja trenutno broji oko 270 mališana ometenih u razvoju, osobe sa različitim smetnjama i posebnim potrebama, prvenstveno djeca, moći će se liječiti kroz terapiju sa konjima, koja se u praksi pokazala kao veoma djelotvorna.

Centar u Trebinju, kao fondaciju, osnovali su Fondacija Solidarnost Srbije iz Beograda, beogradski Centar za hiporehabilitaciju, Centar za socijalni rad Trebinje, Eparhija Zahumsko-hercegovačka i primorska, Fondacija Centar za razvoj fizičke i duhovne kulture iz Trebinja i nevladina organizacija „Nova šansa u Novom" iz Herceg Novog.

Prema riječima dr Vladimira Ilića iz Fondacije Solidarnost Srbije hiporehabilitacija je dopuna postojećim programima rehabilitacije i predstavlja specifičnu integraciju fizikalne terapije, socijalizacije i psihoterapije, uz dopunu defektoloških i logopedskih tretmana.

„Planirano je da se Regionalni centar za hiporehabilitaciju na lokalitetu bivše kasarne Bravenik na Zupcima, bude ukupne površine 34 hektara. Postojeći objekti će biti renovirani, a planirana je i izgradnja novih objekata"rekao je dr Ilić, dodajući da će stručni kadar biti obezbijeđen u saradnji centara za socijalni rad iz Trebinja i Herceg Novog.

Projektom izgradnje Regionalnog centra za hiporehabilitaciju na Braveniku planirana je adaptacija dva objekta. Jedan objekat predviđen je za smještaj roditelja i djece koja su pokretna, dok će drugi biti prilagođen premošćavanju arhitektonskih barijera za djecu koja se kreću u kolicima.

Osim toga, U Centru će biti i velike sale i restorani, staze za terapijsko i rekreativno jahanje, te dječija igraonica i sale i sportski tereni za rad sa djecom, kao i same štale za konje.

Realizaciju Regionalog centra za hiporehabilitaciju u Trebinju podržali su brojne javne ličnosti i donatori, kao što su košarkaš Dejan Bodiroga, pijanista Ivan Tasovac, režiser Emir Kusturica, a završetak izgradnje planiran je do početka naredog ljeta.

(Opština Trebinje/Lokoportal)