230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Otvorena radionica o pravima žena sa invaliditetom

U Hotelu "Leotar" u Trebinju danas je otvorena radionica pod nazivom "Ostvarimo naša prava" o temi prava žena sa invaliditetom, koju je organizovalo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

110912-boracka_prava_zena_007

Biljana Semiz iz resornog ministarstva izjavila je da je cilj radionice da se što bolje realizuje projekat ostvarivanja prava žena sa invaliditetom, jačanje kapaciteta lokalne uprave, upravnih organizacija, lokalne samouprave i civilnog društva, u ostvarivanju ovih prava u okviru institucija.

Ona je istakla da je projekat finansiran uz podršku švedske Vlade i da je ovo prva radionica koja se organizuje na ovom nivou, čiji je cilj da se dogovore dalje aktivnosti ovog projekta na lokalnom novou.

"Sve institucije moraju biti upoznate sa pravima koja lica sa invaliditetom imaju, pošto takva lica postoje u svim oblastima života", istakla je Semizova na ovom skupu, kojem prisustvuju predstavnici Boračke organizacija RS, sinditaka, poslodavaca i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida RS.

Prema njenim riječima, generalno je jako nizak stepen zapošljavanja lica sa invaliditetom u svim institucijama koje su prema zakonu dužne da zaposle po jednu invalidnu osobu, ali to institucije izbjegavaju ili nisu dovoljno upoznate sa tim zakonom.

"Zakon postoji i mi moramao biti svjesni da se mora ispoštovati, a jedna od poruka sa ove radionice biće da u saradnji sa partnerima u ovom projektu nađemo način da se ova prava ostvaruju i da upoznamo invalidna lica sa pravima", rekla je Semizova.

Na ovoj radionici bilo je prisutno dvadesetak učesnika, a do kraja godine, do kada traje projekat, kroz radionice koje će biti organizovane o ovoj temi i u ostalih pet regija Srpske proći će oko 240 učesnika.

110912-boracka_prava_zena_001