230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Obuka za subjekte zaštite od nasilja u porodici

U skladu sa provođenjem „Strategije za borbu protiv nasilja u porodici u RS do 2013. danas je u Trebinju, u organizaciji Gender centra – Centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade RS, počela trodnevna obuka za subjekte zaštite od nasilja u porodici.

110919-porodica_bez_nasilja

Kako ističu organizatori, cilj obuke je unapređenje i nadogradnja već dostignutog nivoa uvezivanja i saradnje među institucijama/organizacijama, koje su subjekti zaštite od nasilja na lokalnom nivou. Obuka je namjenjena predstavnicima centara za socijalni rad, obrazovnih i zdravstvenjnih ustanova, policije, pravosuđa, te predstavnike lokalnih samouprava i nevladinih organizacija.

Navedene aktivnosti provode se uz podršku UNFPA BiH i UNDP BiH u okviru projeta „Sprečavanje i suzbijanje seksualnog i rodno zasnovanog nasilja u BiH", koji provode Gender centar Vlade RS, Gender centar F BiH i Agencija za ravnopravnost polova BiH.

Teme obuke:

1. Predstavljanje rezultata istraživanja: prepreke i problemi u radu koje su imenovali ispitanici/ispitanice

2. Predstavljanje predloženih unapređenja međusobne saradnje i uvezivanja institucija/organizacija – subjekata zaštite od nasilja

3. Predstavljanje pravnog okvira za djelovanje u slučajevima nasilja u porodici

4. Predstavljanje relevantnih psiholoških činjenica povezanih sa preživljavanjem nasilja na kojima se temelji pristup u radu sa slučajevima nasilja u porodici

5. Specifičnosti rada sa slučajevima nasilja nad djecom – prepoznavanje, pravni okvir, pristup i rad sa djetetom – žrtvom

6. Podjela uloga među subjektima zaštite na određenom području/opštini

Obuke su podržane iz sredstava projekta UNDP i UNFPA BIH „Sprečavanje i suzbijanje seksualnog i rodno zasnovanog nasilja u BiH".

„U okviru projekta je najprije urađena analiza rada i postupanja institucija, nakon čega su organizovani ovakvi treninzi, kojima je za cilj unapređenje nivoa saradnje između relevantnih institucija", rekla je Gordana Vidović, predstavnik Gender centra Vlade RS.

U Republici Srpskoj projekat „Sprečavanje i suzbijanje seksualnog i rodno zasnovanog nasilja u BiH" provodi se u tri opštine: Bijeljini, Prijedoru i Trebinju.