230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

EUFOR Kup 2011 – najmasovnije takmičenje u malom fudbalu u BiH

Danas se u Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić" u Trebinju, u organizaciji EUFOR-a, održava regionalni turnir u malom fudbalu - EUFOR Kup 2011. koji okuplja učenike i učenice osnovnih škola iz cijele Hercegovine.

111018-eufor_kup

Na ovom turniru učestvuju: OŠ Jovan Jovanović Zmaj - Trebinje, OŠ Vuk Karadžić - Trebinje, OŠ Sveti Vasilije Ostroški - Trebinje, OŠ Petar Petrović Njegoš - Bileća, OŠ Njegoš - Berkovići i OŠ Sveti Sava - Gacko.

111018-kfor_nato_sport_021

Nekoliko hiljada osnovaca iz svih dijelova Bosne i Hercegovine s nestrpljenjem očekuje oktobar, kada će početi kvalifikacije za EUFOR Kup 2011 – najveći turnir u malom fudbalu u BiH. Najbolje očekuju putovanja na utakmice engleske Premijer lige, Bundes lige i holandske lige.

111018-kfor_nato_sport_026

Regionalni turniri, na kojima će učestvovati 240 ekipa u muškoj i više od 50 u ženskoj konkurenciji, održati će se u Brčkom, Tuzli, Trebinju, Mostaru, Zenici, Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Banjoj Luci i Tomislavgradu.

Najbolje ekipe sa svakog kvalifikacijskog turnira plasirat će se na veliko finale zakazano za kraj novembra – od 22. do 24. u sarajevskoj Zetri.

O turniru:

Ovo je treća godina za redom da EUFOR u BiH organizuje Kup.

Turnir skromnih početaka je vrlo brzo prevazišao sva očekivanja. Iako je prve godine moglo učestvovati samo 48 ekipa, EUFOR je primio više od 220 prijava. EUFOR Kup je privukao i pažnju sponzora –podršku su pružili Premier League, Umbro, Wolfsburg, FC Tottenham, FC Utrecht, fudbalski savezi Njemačke i Španije, Ambasada Velike Britanije, NATO i Oružane snage BiH.

Te su godine timovi osnovnih škola iz Butmira, Kiseljaka i Mokrog dobili priliku kakva se pruža samo jednom u životu – upoznati se sa fudbalerima španske reprezentacije i pred njihovim najboljim igračima i selektorom Vicenteom del Bosqueom pokazati svoje umijeće. Španci nisu došli praznih ruku – dječacima su podijelili dresove španskih klubova, a EUFOR-u predali pehar za fair play koji je po završetku Kupa dodijeljen ekipi osnovne škole iz Širokog Brijega.

Prvoplasirani tim IV Osnovne škole iz Brčkog je odabrao put u London na utakmicu Tottenhama protiv Evertona. Ali, karte na stadionu nisu bile bilo koje – brčaci su imali svoju ložu na White Heart Lane-u, a primio ih je i predsjednik Premijer lige Engleske. Zavirili su i u svlačionice slavnih engleskih fudbalera na stadionu Wembley.

Već sljedeće godine, u šest kvalifikacionih turnira je učestvovalo 180 timova, što je EUFOR Kup učinilo najvećim turnirom u malom fudbalu u BiH. U uzbudljivom finalu ekipa OŠ 'Banovići' odnijela je pobjedu protiv OŠ 'Mustafa Šejh Jujo' iz Mostara. Na žalost, ni te godine nisu učestvovali svi koji su željeli.

Od ove godine, u Kupu učestvuju i timovi djevojčica, a samo u prvoj sedmici se prijavilo oko 200 osnovnih škola. Najveće iznenađenje organizatorima je broj timova djevojčica koji je nadmašio sva očekivanja. Zbog velikog interesovanja, povećan je broj kvalifikacionih turnira, a nisu isključene ni predkvalifikacije.

Zahvaljujući sponzorima, prije svega NATO-u i Oružanim snagama BiH bez kojih ovaj Kup ne bi bio moguć, kao i kompanijama Volkswagen, BH Airlines, Messer plin, Teva Pharma i Ambasadi Velike Britanije, pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji će putovati u London, a drugoplasirani i trećeplasirani timovi dječaka u Wolfsburg i Amsterdam.