230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Nek' nam je Bog na pomoći

Trebinje, 05.11.2010. Nadležni, koji bi trebalo da brzo i kvalitetno odgovore u slučaju jačih zemljotresa i sličnih katastrofa u BiH, uglavnom su nespremni, jer se u ove svrhe ulažu minimalna sredstva, priznaju u opštinskim službama civilne zaštite.

U tim službama naglašavaju da dodatni problem pričinjava to što se stanogradnja uglavnom svodi na princip "utrošiti što manje novca", zbog čega brojni objekti ne bi izdržali ni najmanji potres, pišu mediji.

Mirko Ćurić, šef Odsjeka za civilnu zaštitu u opštini Trebinje, upozorava na nekvalitetnu gradnju stambenih i poslovnih objekata, od kojih, kako kaže, neki ne bi izdržali ni najmanje potrese.

"Novija gradnja ne ispunjava minimalne uslove koje bi trebalo, a kada se dogodi nesreća kao što je ova u Srbiji, ispostavi se da su čak starije zgrade izdržljivije od novih", podvlači Ćurić.

Zorica Rambat, službenik za odnose sa javnošću u opštini Gacko, kaže da bi se, u slučaju zemljotresa jačeg intenziteta, najveće posljedice osjetile na dvije brane, a to su brana na Klinju i nasipna brana u Vrbi.

"Iako su ove dvije brane kvalitetno urađene, u slučaju zemljotresa one su mnogo ranjivije od armiranobetonske brane. Eventualno pucanje brane bilo bi pogubno za naseljeno mjesto Avtovac, cijelo Gatačko polje i putne komunikacije Avtovac - Bileća i Avtovac - Gacko, što bi pored svega otežalo i evakuaciju stanovništva", potvrdila je ona.

Dok građani strahuju za svoju sudbinu u slučaju katastrofa, a službe za spasavanje apeluju da im država posveti više pažnje, seizmolozi uvjeravaju da, što se zemljotresa tiče, bar za sada nema mjesta panici.