230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Ubijen mrki medvjed

Mrki medvjed odstrijeljen je u oblasti Trebinjske šume, potvrđeno je u petak u Lovačkom društvu "Leotar".

Kako su konkretno precizirali, medvjed je ubijen u rejonu sela Baonine prije osam dana.

O ovom slučaju je obaviješten i inspektor za lovstvo, a događaj je prijavljen i policiji i Okružnom tužilaštvu Trebinje, pa su policijski inspektor i nadležni tužilac izvršili uviđaj, ali niko nije želio davati više detalja dok se ne okonča dalja istraga. U spomenutom lovačkom udruženju su obavijestili sve lovce da će u narednom periodu biti pojačan rad lovočuvarske službe, uz asistenciju pripadnika MUP-a i da će svoj rad usmjeriti na sprečavanje nezakonitog lova.

U Udruženju kažu da su svjesni da ima i lovokradica i nezakonitog lova na prostoru opštine Trebinje, ali da kod njih još nijedan slučaj do sada nije prijavljen, pa ne mogu ni zakonski reagovati.

Tomislav Ćurić, predsjednik Lovačkog udruženja "Leotar" iz Trebinja, govori da će, nakon nedavnog konstituisanja novog rukovodstva u Udruženju i angažovanja novog lovočuvara, sigurno uroditi plodom jer će se ubuduće voditi više računa o divljim životinjama i lovištima.

Javna je tajna, međutim, da su prostori Trebinjskih brda i drugih regija u okolini Trebinja prepuni lovaca koji tamo ostaju i po nekoliko dana, te da mještani ovih krajeva odavno nisu vidjeli ni vjevericu, a kamoli srnu, zeca ili bilo koju drugu divljač.

Nekada čuveno stanište bjeloglavih supova, u kršu iznad Popovog polja danas nema nijednog gnijezda, a pred rat napravljeno stanište muflona u Trebinjskim brdima odavno je opustošeno, ne samo kada su u pitanju ove životinje, već je pokradena i žičana ograda oko lovišta. Takođe je pokraden i građevinski materijal sa staja, pojila i hranilišta koja su bila sagrađena.

U Lovačkom udruženju "Leotar" nas, međutim, ubjeđuju da će svako ko bude uhvaćen u krivolovu biti adekvatno kažnjen, te da će i ime i prezime lovca koji je odstrijelio mrkog medvjeda sigurno biti objavljeno kada se slučaj okonča. Iako se ne može govoriti o tačnoj brojci, pretpostavlja se da na prostorima cijele BiH trenutno živi svega stotinak mrkih medvjeda, zbog čega se moraju uložiti maksimalni napori da se očuva ova životinjska vrsta.

Bolji poznavaoci vrijednosti mesa i kože medvjeda kažu da vrijedi oko 20.000 maraka. Međutim, još se ne zna koliku bi kaznu krivolovac koji je počinio ovo djelo u Trebinjskoj šumi mogao dobiti.