230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Alijagići nemaju šansu?

BANjALUKA - Očekujemo pozitivnu odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa zahtjevom Pravobranilaštva Republike Srpske za preispitivanje sudske odluke u slučaju "Alijagići", a šansu vidim u tome što smo dostavili velik broj novih dokaza i dokumenata iz tužilačkog spisa, koji je vođen upravo zbog falsifikovanih isprava i lažnog svjedočenja u tom predmetu.

Izjavio je to "Glasu Srpske" pravobranilac RS Slobodan Radulj.

Kako je ranije najavljeno predmet Alijagići će biti uvršten na dnevni red sjednice Ustavnog suda BiH zakazane za 26. i 27. novembar.

- Pravobranilaštvo RS zahtjev je uputilo još u septembru prošle godine. Radujem se zbog toga što će ovaj slučaj biti razmatran na plenarnoj sjednici, kojoj će prisustvovati i trojica stranih sudija, jer su se oni već izjasnili protiv odluke koja je donesena u junu prošle godine - kaže Radulj.

Braća Alijagić su tvrdili da su u maloj radionici u Trebinju imali više od četiri tone srebrnih elektroda koje su im pokradene u ratu.

Oni su Osnovnom sudu u Trebinju tužili RS, opštinu Trebinje i državnu firmu "Metalac" radi naknade štete u iznosu od skoro 36 miliona KM.

Presudom Okružnog suda iz Trebinja iz 2004. godine naloženo je RS, opštini Trebinje i "Metalcu" da Alijagićima isplate blizu 36 miliona KM naknade za materijalnu štetu za oduzeti repromaterijal, mašine i nastale kamate.

Od te sume šest miliona KM se odnosilo na naknadu za izuzeti repromaterijal, oko 2,2 miliona za mašine, a ostatak otpada na kamate. Poslije žalbe Pravobranilaštva RS presudu trebinjskog Okružnog suda preinačio je Vrhovni sud RS, naloživši da Alijagićima bude isplaćeno 1,2 miliona KM nadoknade za pričinjenu štetu plus nešto više od pola miliona maraka za kamate. Na osnovu presude Vrhovnog suda RS Alijagićima je isplaćeno oko 1,8 miliona maraka.

Ustavni sud BiH je poslije toga prihvatio apelaciju braće Alijagić i potvrdio dio presude Okružnog suda Trebinje iz 2004. godine, koji se odnosi na isplatu naknade za materijalnu štetu za oduzeti repromaterijal. Iz te presude Ustavnog suda proizlazi da Alijagićima treba da bude isplaćeno dodatnih blizu pet miliona maraka.

Na tu odluku Ustavnog suda BiH apelaciju je podnijelo Pravobranilaštvo RS.

- Naši argumenti su dokumenta koje smo dostavili i pravni lijekovi koje ulažemo. Zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH je izuzetak i rijetkost. Ali mi smo uspjeli u tome, jer smo argumentovano pokazali da postoji osnov za preispitivanje i to je Ustavni sud u meritumu i prihvatio - kaže Radulj.

Govoreći o novim dostavljenim dokazima sudu, Radulj kaže da se iz njih vidi da o srebrnim elektrodama nema ni govora i da se radi o falsifikatima. Podsjeća da je sudski postupak sproveden u Cetinju dokazao da je falsifikovan potpis direktora preduzeća "Obod" iz Cetinja na dokumentu u kojem se govori da se radi o srebrenim elektrodama.

- To je dokazano i to su nepobitni argumenti. Očekujem da Ustavni sud napokon sagleda svoju grešku i da je ispravi, jer su argumenti bez dileme na našoj strani - ističe Radulj.

Zbog falsifikovanja dokaza CJB Trebinje je podnio izvještaj protiv pet osoba, ali i pet godina poslije toga Okružno tužilaštvo Trebinje nije podiglo optužnicu, čekajući da predmet zastari.

CJB Trebinje podnio je izvještaje o počinjenom krivičnom djelu u maju i u avgustu 2005. godine protiv Saliha Alijagića, Milana Vrčevića, Milenka Dugandžića, Božidara Nikolića i Rade Ratkovića.

- Postoji osnovana sumnja da je Salih Alijagić upotrebljavao neistinite poslovne isprave i prikrivao stvarno poslovanje. Falsifikovane su potvrde firmi "Peromi" i "Holding Obod" Cetinje, a Alijagić je dao lažni iskaz na ročištu održanom 10. maja 2002. godine - navedeno je u tim izvještajima.