230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Zlatne medalje ERS Trebinje i HI Destilacija Teslić

BRISEL, Ove godine na Svjetskom Salonu intelektualne svojine, istraživanja i novih tehnologija "Brussels Innova/Eureka" Brussels, sa teritorije Bosne i Hercegovine su u proceduri prihvaćene dvije kompanije kako bi mogle ižložiti svoju zaštićenu intelektualnu svojinu u domenu zaštićenih znakova razlikovanja sa geografskim porijeklom.

Riječ je o Elektroprivredi Republike Srpske, Trebinje i Hemijskoj industriji "Destilacija Teslić".

Znakovi razlikovanja sa geografskim porijeklom su bili: Elektroprivreda Republike Srpske i Destilacija. Navedeni znakovi u proceduri Salona su prihvaćeni za izlaganje, zatim kao stvaralaštvo, ocjenjeni i nagrađeni sa zlatnom medaljom.

Takođe je kod Međunarodnog žirija Salona analiziran i ocjenjen doprinos pomenutih kompanija u poslijeratnom obnavljanju ratom zahvaćenih prostora Bosne i Hercegovine, kao i cjelokupan doprinos navedenih kompanija od osnivanja pa do 2010.godine . Navedenim kompanijama su dodjeljeni Evropski ordeni zasluga za stvaralaštvo III reda.

Kompaniji Elektroprivreda Republike Srpske , Tehnički Univerzitet Cluj-Napoca Rumunija (Technical University of Cluj-Napoca,Roumania) je dodjelio visoko priznanje ( PRIX ) za doprinos radu, razvoju i zapošljavanju ljudi na geografskom prostoru djelovanja i rada.

Zaštita znakova razlikovanja sa geografskim porijeklom spada u domen intelektualne svojine i ima tretman riješavanja vlasničkih odnosa u domenu intelektualne svojine. Znakovi razlikovanja se štite kako pravnim putem,tako i predstavljanjem stručnoj javnosti putem Salona za zaštitu intelektualne svojine, gdje se vrši pregled i ocjenjivanje u oblasti stvaralaštva. U daljoj proceduri zaštite na međunarodnom nivou, dobijanjem priznanja na Salonu takođe ima prioritet zaštite.

Predstavništvo Republike Srpske u Briselu je 22. novembra organizovalo prijem u čast 15.godina Dejtonskog sporazuma, a na toj svečanosti prisutnim visokim zvanicama predstavljene su i kompanije Elektroprivreda Republike Srpske Trebinje i Destilacija Teslić.