230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Novi obrt u slučaju Alijagić

Trebinje - Okružno tužilaštvo u Trebinju pokrenulo je istragu u slučaju "Alijagić" kojom će se utvrditi da li su određena lica u tom procesu počinila neko krivično djelo, potvrđeno je juče u tom tužilaštvu.

U dopisu Tužilaštva navodi se da su zajedno sa Centrom javne bezbjednosti Trebinje donijeli plan rada na prikupljanju činjenica i dokaza u vezi s tim slučajem, dodajući da su dio dokumentacije već sakupili, dok će ostalo pribaviti putem naredbe suda.

U MUP-u RS su "Nezavisnim" potvrdili da su preko policija u Crnoj Gori i Federaciji BiH provjeravali poslovne odnose radnje "Alijagić" i firme "Obod" iz Cetinja u periodu od 1988. do 1992. godine, odnosno vjerodostojnost potvrde firme "Peromi" iz Čitluka od 25. aprila 2004. godine. Dodali su da je, takođe, banjolučka policija provjeravala vjerodostojnost ponude firme "B sistem" izdate 7. juna 2002. godine.

MUP je dobio tražene provjere, te ih proslijedio u CJB Trebinje, koji je u vezi s tim usmeno upoznao tamošnjeg okružnog tužioca, a zatim Okružnom tužilaštvu proslijedilo predmetni materijal. U policiji ističu da su istragu pokrenuli po zahtjevu Vlade RS.

Zastupnici Vlade RS i opštine Trebinje, koji su izgubili sudski spor protiv vlasnika zanatske radnje "Alijagić", zbog čega treba da im isplate višemilionsku odštetu, tvrde da je presuda Okružnog suda u Trebinju donesena na osnovu dostavljenih falsifikata. Pominjali su upravo sumnjive akte firmi "Obod", "Peromi" i "B sistem" koje su išle u prilog tezi braće Alijagić da je opštinska komisija Trebinje iz njihove radnje 1993. godine, između ostalog, izuzela i četiri tone skupocjenih srebrnih elektroda.

Upravo zbog srebrnih elektroda odštetni iznos je, po presudi, uz kamatu dostigao 35 miliona KM. Da je utvrđeno da se radilo o običnim elektrodama taj iznos bi bio višestruko manji.

Salih Alijagić, suvlasnik radnje "Alijagić", je pred prvostepenim sudom u Trebinju 11. oktobra 2002. godine izjavio da su radili sa srebrnim elektrodama, te da je kupio pet tona te vrste elektroda od čega je potrošio između 400 i 500 kilograma.

"Posljednji put sam ih kupio u Čitluku", rekao je tada Alijagić dodajući da su poslove sa srebrnim elektrodama radili za fabriku "Obod".

Na pitanje zastupnika RS kako je moguće da im je prihod za 1990. godinu iznosio oko 325.000 DM, a da su iste godine kupili srebrne elektrode u vrijednosti 4,7 miliona, Alijagić odgovara da se te godine manje radilo, a da je, inače, ranijih godina plaćao veliki porez.

Upitan preko koje carinarnice je uvezao srebrne elektrode, rekao je da ih je kupio preko odgovarajuće firme koja je regulisala uvoz, ali da sada ne može doći do tog računa, kao ni do ugovora koji je imao sa "Obodom" iz Cetinja.

Advokati Alijagića su sudu dostavili potvrdu firme "Peromi" iz Čitluka od 25. aprila 2002. godine, u kojoj navode da su po otpremnici iz januara 1991. godine radnji "Alijagić" ukupno isporučili 5,2 tone elektroda njemačkog proizvođača UTP, kao i da je račun u cjelosti plaćen.

U potvrdi, koja je bez broja protokola, nije naveden iznos na koji je račun glasio niti koji je iznos plaćen.

Punomoćnik RS prigovara aktu "Peromija", tvrdeći da je lažan s obzirom da se iz dopisa Kancelarije Privredne komore u Mostaru, kao i Kantonalnog poreskog ureda Mostar - ispostava Čitluk potvrđuje da preduzeće "Peromi" na dan izdavanja pomenute potvrde ne postoji.

Sud je tu potvrdu, kao i ranije dostavljeni akt "Oboda" u kojem se navode njihovi poslovi sa trebinjskom radnjom u kojima se koriste srebrne elektrode, prihvatio kao dokaz.

Nisu uvažili dokument, dostavljen od strane zastupnika RS, u kojem šef Pravne službe "Oboda" piše da Alijagići nikada takvu vrstu posla nisu za njih obavljali, kao i da kod njih nije izdata prethodna potvrda, koja je bez broja protokola, te da je izdata na obrascu koji se već godinama ne koristi. Zbog toga su u "Obodu" konstatovali da se očito radi o falsifikatu.