230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Opasnost ne prijeti od kiše već od hidrocentrala

Hidrocentrala "Svitava" u Čapljini kalkuliše sa proizvodnjom struje i drži ogromne zalihe vode u jezerima upozorio je Direktor Civilne zaštite Republike Srpske Milimir Doder, navodeći da opasnost ne prijeti od kiše već od hidrocentrala, Doder je poručio da se režim na hidrocentralama mora poštovati.

Doder će posjetiti područja u Trebinju i Bileći da bi sa predstavnicima lokalnih civilnih zaštita i drugim subjektima sagledao cjelokupnu situaciju uzrokovanu obilnim padavinama.

On je naglasio da pripadnici Civilne zaštite i dalje prate stanje na klizištu na Hidroelektrani "Bogatić" u Trnovu i preduzimaju odgovarajuće mjere.

Doder je podsjetio da je Savjet ministara BiH zadužio entitetske vlade da u saradnji sa nadležnim ministarstvima, te Ministarstvom bezbjednosti i Ministarstvom civilnih poslova BiH u roku od 15 dana predlože adekvatne mjere.

On je ponovio da Republička Civilna zaštita smatra da je najbitnije riješiti problem protoka rijeke Željeznice da bi se izbjeglo plavljenje terena uzvodno i nizvodno i eventualne posljedice svele na minimum.

Vodotoci u blagom porastu

Vodotoci u Republici Srpskoj u blagom su porastu zbog kiše koja pada posljednjih nekoliko dana, pa su pripadnici opštinskih službi civilne zaštite na terenu i obilaze ugrožena područja.

Na području Istočne Hercegovine kiša pada pojačanim intenzitetom. Dionica autoputa Gacko - Nevesinje, koja je bila u prekidu nakon izlivanja rječice Zalomke, od sinoć je ponovo prohodna za saobraćaj.

Nivo vode u Popovom polju je u porastu, dok u Petrovom polju stagnira. Za sada nisu ugroženi stambeni i drugi objekti, saopšteno je iz Republičke Civilne zaštite.

Na području mjesnih zajednica Podosoje i Jezerine u Bilećkom polju juče su izbile podzemne vode, nakon čega je otvoren tunel Fatnica - Bilećko jezero. U toku dana voda se povukla, pa je trenutno na tom području situacija stabilna.