230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Bileći obilježen međunarodni dan djeteta

Povodom Međunarodnog dana djeteta u Bileći i Livnu su jučer upriličene svečanosti predstavljanja Zidova dječijih želja i zahtjeva djece iz ovih opština.

Svečanosti su dio projekta „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH" Livna i Bileće, koji UNICEF realizira uz podršku Evropske unije, Norveške vlade i Odjela Vlade Velike Britanije za međunarodni razvoj, te u saradnji sa nadležnim institucijama na državnom, entitetskom i lokalnom nivou.

„Djeca su dugo radila na pripremi prezentacija uz našu pomoć, te se danas i vidio rezultat njihovog marljivog rada. Drago mi je što je sala bila puna u nadi da će se dječiji glas čuti što dalje, i da će se stvoriti uslovi za ispunjenje njihovih želja", istakla je Rada Šekarić, pedagog u OŠ „Petar Petrović Njegoš'' iz Bileće.

Na oba događaja odazvali su se čelnici i radnici opštinskih službi Livna i Bileće, partnerske nevladine organizacije, instutucije, mediji i drugi mnogobrojni gosti koji imaju odgovornost da obezbijede da svako dijete u njihovoj opštini, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini ostvari sva prava zagarantovana Konvencijom o pravima djeteta.

Podršku UNICEF-u prilikom skupljanja dječijih želja i zahtjeva pružio je i tržni centar PTC Forumu iz Livna u kojem je na 20. novembar napravljen veliki zid na kojem su djeca tokom cjelodnevnog druženja mogla pisati svoje želje. Skupljenje želje tog dana, djeca su jučer prezentovala donosiocima odluka Opštine Livno.

" Već smo održali prezentaciju zida želja i zahtjeva na svjetski dan djeteta, a danas smo ovdje odabrali one želje za koje nam se učinilo da su najvažnije i najkorisnije i predstavili ih javnosti s nadom da će imati sluha za nas i da će se naše želje ispuniti" istakla je učenica Lucija Klišanin iz Livna.

Cilj projekta je unaprijeđenje trenutnog sistema socijalne zaštite i inkluzije djece i porodice tako da usluge iz sektora zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite, budu dostupne svakom djetetu u BiH.