230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

"Covid free" italijansko selo prodaje kuće za 1 EUR

U malom mestu na jugu Italije, čiji stanovnici kažu da su "covid free selo", kuće koštaju 1 EUR.

200624 cinkvefrondi

Ćinkvefrondi, mjesto u regionu Kalabrije, nudi kuće za 1 EUR kako bi podstaklo ljude da se dosele i pomognu im da mu povrate stari sjaj.

Gradonačelnik Mikele Konija pokrenuo je "Operaciju lepota", projekat čiji je cilj da se zaustavi iseljavanje mladih ljudi u potrazi za poslom, prenosi CNN.

- Pronalaženje novih vlasnika koji bi kupili neku od mnogih napuštenih kuća je ključni deo "Operacije lepota" koju sam započeo kako bih obnovio zapuštene delove našeg mesta - rekao je Konija, koji je odrastao u Nemačkoj i vratio se u Italiju kako bi sačuvao zemlju svojih predaka.

Ideja je da jeftino imanje i prekrasno okruženje namame ljude koji će udahnuti novi život tom mestašcu koje se nalazi okruženo brdima, između dva topla mora, nedaleko protiče reka, a kolima se do plaže stiže za 15 minuta, prenosi Swot.ba.

- Iako je ovaj kraj predivan, moje mesto je zapušteno, mnoge kuće su prazne i pred rušenjem - rekao je Konija.

I dok mnogi gradovi u Italiji, koji takođe prodaju kuće za 1 EUR, zahtevaju depozit do 5.000 EUR koji kupac gubi ako ne uspe da obnovi kuću u roku od tri godine, Ćinkvefrondi samo traži godišnju naknadu za osiguranje u iznosu od 250 EUR do završetka radova.

- Samo tražimo neku vrstu osigranja pošto kupac preuzme kuću. Troškovi obnove ovde su od 10.000 do 20.000 EUR, s obzirom na to da su kuće uglavnom male - rekao je gradonačelnik.

Ćinkvefrondi tokom pandemije nije imao nijedan slučaj koronavirusa, a nalazi se u regionu u kojem je broj zaraženih u Italiji bio najmanji. (Swot.ba)