230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U RiTE Gacko svečano obilježena Sveta Varvara

Gacko, 22.12.2010. Protekle sedmice u Rudniku i Termoelektrani Gacko svečano je obilježena Sveta Varvara zaštitnica rudara.

101208-gacko

Gatački rudari imali su razloga za slavlje jer je na površinskom kopu Gračanica gdje se vrši eksploatacija uglja za potrebe Termoelektrane Gacko u proteklih 11 mjeseci proizvedeno 2 miliona 34 hiljade i 843 tone uglja, dok je otkrivka čvrste mase ostvarena sa 65%.

Prema riječima čelnog čovjeka gatačkog rudnika Boja Vukovića plan proizvodnje uglja je realizovan sa 102 procenta, dok iz objektivnih razloga godišnji plan otkrivke ne može biti ispunjen.

Kako navodi Vuković u 2010. god. izmještanjem toka rijeke Gračanice otpočeli su radovi na proširenju površinskog kopa prema gradu, a takođe bilježimo i značajna investiciona ulaganja u nabavku opreme. Za ove namjene utrošeno je 18 miliona maraka-podvlači Vuković.

Generalni direktor RiTE Dragoljub Mučibabić je istakao da će elektrana u ovoj godini ostvariti drugu najveću proizvodnju el. energije od početka rada 1983 god. i obećava ambiciozna ulaganja u Rudnik i u narednoj godini.

Povodom Svete Varvare četrnaest radnika gatačkog ugljenokopa nagrađeno je simboličnim novčanim nagradama od 200 KM.

Hljeb sa sedam kora trideset godina zarađuje Lazar Crnogorac koji podsjeća da su zbog teških uslova rada česti slučajevi da radnici iz Rudnika prelaze na TE. Čovjeku koji za svoje zanimanje izabere rudarstvo svako priznanje predstavlja satisfakciju poručio je Branko Adžić tehničar na sistemu rotornog bagera.

Na dan rudara nisu zaboravljeni ni radnici gatačkog privrednog giganta koji su živote dali za Republike Srpske.

Na njihovo spomen obilježje delagacija Rudnika je položila cvijeće.

Izvor: Gacko-rs.info