230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

NOĆ MUZEJA - Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja u Muzeju Hercegovine u Trebinju obilježiće se događajima i aktivnostima, planiranim u periodu od 14. do 18. maja 2021. godine.

210512 nocmuzeja

Međunarodni dan muzeja je prvi put proslavljen prije 40 godina, 1971. godine. Širom svijeta sve više muzeja učestvuje u obilježavanju ove manifestacije. Prošle, 2020. godine na manifestaciji je učestvovalo više od 37000 muzeja u oko 158 zemalja.

Ovogodišnja tema manifestacije „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje“, aktuelna je u novonastalim okolnostima izazvanim pandemijom, u kojoj su muzeji pokazali visok stepen prilagodljivosti, okrećući se u svom radu novim tehnologijama i digitalizaciji.

Subota najbliža međunarodnom danu muzeja, obilježava se kao manifestacija Noć muzeja, kada je omogućeno posjetiocima, posebno mladima, da posjete muzeje tokom čitave večeri i noći, u vremenu koje uobičajeno posvjećuju zabavi. Prva Noć muzeja održana je u Berlinu, 1997. godine, a od 2004. godine, iz Francuske je potekla ideja da se organizuje jedinstvena Evropska noć muzeja, od kada se ova manifestacija održava u mnogobrojnim gradovima Evrope. Muzej Hercegovini u Trebinju se, po četrnaesti put, priključuje ostalim domaćim i evropskim muzejima u obilježavanju ove manifestacije.

Tokom pet dana obilježavanja Manifestacije u Muzeju Hercegovine ulaz u Muzej Hercegovine u Trebinju biće slobodan, a uz stručno vođenje kroz stalne postavke kustosa i ove godine biće i naši volonteri srednjoškolci kao muzejski vodiči.

Program manifestacije:

Petak, 14. maj

18.00 časova Virtuelno putovanje Tragovima predaka
Otvaranje izložbe fotografija Nasljeđe hrane Istočne Hercegovine / Dodjela nagrada za najbolje fotografije
18.30 časova Degustacija jela od autohtonih namirnica, koju pripremaju učenici kuvarskog, pekarskog i poslastičarskog smjera JU Centra srednjih škola Trebinje
19.00 časova Prezentacija online mape tradicionalnih proizvoda i proizvođača Istočne Hercegovine

Subota, 15. maj Evropska noć muzeja

17.00 časova Muzejska radionica Budućnost muzeja učenika Škole crtanja i slikanja Centra Кembridž
18.00 časova Izložba radova učenika Škole crtanja i slikanja Centra Кembridž Trebinje, Bileća, Gacko, Berkovići i Nevesinje
19.00 časova Кoncert učenika JU Muzička škola „Trebinje“

Utorak, 18. maj Međunarodni dan muzeja

10.00 časova Radionica Za budućnost muzeja - Vrtić „Naša radost“ Trebinje
12.00 časova Radionica Za budućnost muzeja – Udruženje „Sunce nam je zajedničko“ Trebinje

14. maj 2020. g. od 18 do 20 časova

Poljoprivredni klaster Hercegovine – Stara Hercegovina, Slow Food Trebinje, Hercegovina, Muzej Hercegovine, Foto-kino klub Trebinje i JU Centar srednjih škola Trebinje su u prethodnih 7 mjeseci sprovodili projekat “Virtuelno putovanje tragovima predaka”, kao lokalnu podršku međunarodnom događaju Terra Madre. Opšti cilj projekta je bio da se skrene pažnja javnosti, a naročitom mladim ljudima o vrijednosti nasljeđa hrane Istočne Hercegovine. Tokom 6 mjeseci sprovedene su različite aktivnosti u tom cilju od kojih izdvajamo: uvodno predavanje Muzeja Hercegovine o nasljeđu hrane naše regije, foto konkurs na temu nasljeđa hrane Istočne Hercegovine, kuvarska radionica o pripremi modernih jela od lokalnih namirnica za učenike JU Centra srednjih škola Trebinje, Dani otvorenih vrata malih proizvođača u cilju medijske promocije ruralnog turizma, 5 lokalnih radionica sa ciljem definisanja akitvnosti na lokalnom i regionalnom nivou, te okrugli sto „Nasljeđe hrane Istočne Hercegovine“ – Analiza stanja, mogućnosti i očekivanja. Finalna manifestacija projekta će biti organizovana 14.05.2021. g. u Muzeju Hercegovine na kojoj će biti izloženo 60 najboljih fotografija pristiglih na konkurs, dodijeljene nagrade najboljima, upriličena degustacija jela od autohtonih proizvoda i prezentacija online promotivne mape malih proizvođača.

15. maj 2020. g. od 17 do 22 časa Evropska Noć muzeja

Škola crtanja i slikanja „Centar Кembridž“ postoji dugi niz godina, tokom kojih su mnoge generacije učenika savladale veštinu crtanja i slikanja. Ne mali broj polaznika škole Centra Кembridž, nastavio je da se bavi umjetnošću, od kojih su neki postali i akademski slikari. Škola djeluje u gradovima i opštinama Istočne Hercegovine (Nevesinje, Gacko, Bileća, Berkovići i Trebinje), a pod vođstvom iskusnih profesora i pedagoga likovne umjetnosti Svetlane Jonlija, Jelene Glogovac Savić, Jelene Uljarević i Sandre Cumbo, uz podršku direktora Centra Кembridž gđe Vere Milošević.

Кoncertom učenika JU Muzičke škole Trebinje, predstaviće se učenici koji su osvojili prve nagrade na međunarodnim takmičenjima u ovoj školskoj godini. JU Muzička škola Trebinje iz godine u godine potvrđuje kvalitet u pedagoškom radu sa učenicima, što se posebno vidi i po broju osvojenih nagrada na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima. U proteklih nekoliko godina, i u Muzeju Hercegovine, nagrađeni učenici imaju priliku da svoje muzičko umijeće predstave trebinjskoj publici.
Međunarodni dan muzeja 18. maj, obilježićemo sa našim najmlađim sugrađanima na muzejskim radionicama Za budućnost muzeja, sa vrtićem Naša radost i sa članovima Udruženja „Sunce nam je zajedničko“ iz Trebinja, koji će nam prenijeti svoje želje i nove ideje za naš muzej u budućnosti.