230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Srednjoškolci i mještani Bileće isprobali uticaj bezbjednosnog pojasa na simulatoru čeonog sudara

Simulacijom uticaja bezbjednosnog pojasa na tijelo vozača i putnika na realnom simulatoru Auto-moto saveza Republike Srpske podjelom preventivnih materijala danas su na platou ispred Doma kulture „Jevto Dedijer“ u Bileći sprovedene republičke preventivne kampanje „Lako je pojas vezati!“ i „Zvoni da te vide! Neka blista biciklista“.

210513 Bileca pojas 2021

Učenici Srednjoškolskog centra „Golub Кureš“ iz Bileće i stanovnici ove hercegovačke opštine isprobali su uticaj bezbjednosnog pojasa na tijelo putnika pri brzinama od 12 do 15 kilometara na čas na simulatoru čeonog sudara.

Кampanje u Bileći realizovali su stručna ekipa AMS RS zajedno sa radnicima Auto-moto društva (AMD) „Bileća“ i pripadnicima Policijska stanica Bileća.
Кampanja „Zvoni da te vide! Neka blista biciklista“ ima za cilj da se vozačima motornih vozila skrene pažnja na bicikliste i njihovu ranjivost u saobraćaju, a biciklistima da se ukaže na opasnosti kojima su izloženi.

Кampanja „Lako je pojas vezati!“ sprovodiće se do 11. juna ove godine i ima za cilj povećanje upotrebe bebjednosnih pojaseva tokom vožnje kod svih korisnika vozila.

Zajednički je realizuju Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, AMS RS sa 49 AMD i lokalne zajednice, uz medijsku podršku Radio-televizije RS.

Pored preventivnog karavana koji će tokom kampanje obići više gradova i opština Srpske, AMS RS i AMD će u okviru ovogodišnje kampanje „Lako je pojas vezati!“ sprovesti i veliko istraživanje o upotrebi bezbjednosnih pojaseva kod korisnika vozila i njihovih stavova o upotrebi pojaseva tokom vožnje na putevima u Srpskoj.
Prema rezultatima istraživanja AMS RS iz 2020. godine, upotreba bezbjednosnih pojaseva na prednjim sjedištima (ukupno kod vozača i suvozača) poslije sprovedenih brojanja i preventivnih i represivnih aktivnosti iznosila je 70 odsto.

Analizirajući podatke dobijene neposrednim opažanjem vozača na terenu (ukupno putevi u naselju, van naselja i autoput) uočeno je da bezbjednosni pojas koristi 69,47 odsto vozača u toku vožnje na putevima RS.

Obradom rezultata sa prvog brojanja, u toku 2020. godine, na uzorku od 13.776 suvozača (13.519 odraslih i 257 djece), dobijeno je da 72 odsto koristi sigurnosni pojas, dok 28 odsto ne koristi sigurnosni pojas na mjestu suvozača na putevima Srpske, ukupno na svim lokacijama opažanja, na putevima.