230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Izložba "Кamenov svet" poklon zbirke Radovana Ždrala

U ponedjeljak, 28. juna sa početkom u 19 časova u depandansu Muzeja Hercegovine u Trebinju u Lastvi, biti upriličeno otvaranje izložbe ''Кamenov svet'', poklon zbirke Radovana Ždrala.

210628 kamenomsvijet

Ovo je 17. godina zaredom da se povodom Vidovdanskih svečanosti održava prigodan kulturno-umjetnički program.

Poklon zbirku skulptura ”Кamenov svet” Radovana Ždrala čini 190 skulptura od poludragog kamena i minerala (aragonit, kalcedon, opal. sardoniks, sard, serpentinit, okamenjeno drvo, opalizovano drvo, jaspis, oniks, krečnjak hijalit) nađenom na prostorima Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Stalna postavka otvorena je 2006. godine u kamenoj kući u dvorištu muzeja. Zbog renoviranja izložbenog prostora, stalna postavka će biti premještena u depadans muzeja u Lastvi.

U umjetničkom dijelu programa učestvovaće pjesnici Olgica Cice i Radoslav Milošević, odlomke iz Ždralove knjige "Hercegovačka rapsodija" čitaće Helena Brajić i Romana Roganović, učenice Gimnazije "Jovan Dučić", a predstaviće se i učenica JU Muzičke škole „Trebinje“ Milana Gojković na violončelu.

Radovan Ždrale je rođen 26. novembra 1929. godine u selu Baljci kod Bileće. Gimnaziju je završio u Subotici, diplomirao na grupi za jugoslovenske književnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Radio je kao profesor u subotičkoj gimnaziji, glavni urednik časopisa ,,Rukovet", direktor Gradske biblioteke u Subotici i profesor Više pedagoške akademije u Subotici. Po dolasku u Novi Sad bio je direktor Narodne biblioteke i direktor i glavni urednik Izdavačkog preduzeća Matice srpske. Objavio je više knjiga, među kojima se ističe Hercegovačka rapsodija. Njagov vajarski opus obuhvata oko 3000 skulptura, a njegovi radovi se čuvaju u Zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu, Muzeju Hercegovine u Trebinju i Memorijalu Nikole Tesle u okviru Elektrovojvodine u Novom Sadu. Imao je preko 20 samostalnih i 15 kolektivnih izložbi. Živi i radi u Novom Sadu.