230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Izložba Muzeja Republike Srpske "Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe"

U petak, 9. jula 2021. godine, sa početkom u 19.30 časova, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju biće otvarena izložba Muzeja Republike Srpske “Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe” autora Danijele Đukanović, muzejskog savjetnika, etnologa.

210707 zmijansko

Muzej Republike Srpske u Banja Luci ovom izložbom predstavlja priču o vezu koji se od 2014. godine nalazi na UNESКO-voj reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovječanstva, kao prvi elemenat uvršten iz Republike Srpske, BiH. Na izložbi će biti predstavljeno 65 eksponata Muzeja Republike Srpske, kao i radovi udruženja koja izrađuju Zmijanjski vez u 21. vijeku.

Multimedijalnost izložbe atraktivan je faktor u prezentaciji ovog svjetskog blaga, pa postavka izložbe sadrži i 20 banera sa fotografijama koje prikazuju rad udruženja, tablete koji prikazuju fotografije iz fotodokumentacije Muzeja Republike Srpske i dokumentarni film o upisu Zmijanjskog veza na UNESКO-listu. Zmijanjski vez je specifična tehnika koju praktikuju žene na Zmijanju, visoravni pored Banjaluke. Od sredine 19. vijeka do danas zadržao je svoju ornamentalnu formu, specifične je izrade, tamnoplave boje i u njegovoj izradi uvijek se koriste određene tehnike. Кoristi se za ukrašavanje ženske odjeće i domaćinstva, uključujući vjenčanice, marame, haljine i posteljinu.