230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Milovan Vuković pobjednik Somovijade na Bilećkom jezeru

Na Bilećkom jezeru danas je održano takmičenje u lovu na soma varalicom i bućkom, tradicionalna Somovijada.

210725 somovijada

Milovan Vuković sa ulovom teškim 17,4 kg pobjednik je Somovijade. Drugo mjesto zauzela je posada u sastavu Saša Vučinić i Miloš Starović sa ulovom od 14,3 kg, dok je treće mjesto pripalo Đorđu Milivojeviću sa ulovom od 6,6 kg.

Najboljima su na svečanosti koja je održana u restoranu " Stari dom" dodijeljene nagrade - za prvo mjesto 1.000 КM, za drugo 500 КM, a za treće 200 КM.

Milovan Vuković pozvao je sve ljubitelje ribolova da dođu u Bileću i okušaju sportsku sreću. Vuković je rekao i da su bilećki ribolovci dobri ljudi i da je ribolov na našem jezeru uvijek praćen odličnim druženjem.

„Lovio sam i veće primjerke od današnjeg. Imao sam ulov od 67 kilograma, ali ove godine ovo mi je prvi veći ulov. Borba nije dugo trajala, a pomogle su mi i kolege Starović i Vučinić. Ovo je čista ribarska sreća jer su svi učesnici danas bili i više nego spremni“, kaže Vuković.

Direktor Sportsko- ribolovnog društva Bileća Miodrag Asanović kaže da Bilećko jezero ima nemjerljiv potencijal koji se ogleda u njegovom prostranstvu, ali bogatom ribljem fondu: deverika, som, strugač, crvenperka, smuđ, šaran, pastrmka...

„Moja i poruka svih mojih kolega upućena je svim ribolovcima koji žele lijepo druženje i širok spektar ribljeg fonda. Dođite u Bileću, uživajte u ljepoti koju mi imamo. Siguran sam da ko jednom dođe, da će nam se ponovo vratiti“, kaže Asanović.
Posljednji veliki ulov na Bilećkom jezeru imao je član Sportsko-ribolovnog društva iz Bileće Marko Milošević, koji je krajem juna ulovio soma dugačkog 2,16 metara i teškog 60 kilograma.

“Bilećko jezero postaje sve poznatije po ulovu somova "kapitalaca", čija se težina kreće od 60 do 70 kilograma, a očekuje se da će biti ulova somova teških i više od 100 kilograma, kakvih sigurno ima u jezeru,” rekao je Asanovć i dodao da se na “Somovijadi” obično ulove primjerci težine između 20 do 30 kilograma.

Asanović je rekao i da su aktivnosti Sportsko- ribolovnog društva usmjereni na očuvanje ribljeg fonda i organizovanje ribočuvarske službe.

„Želim da pohvalim našu ribočuvarsku službu na čelu sa predsjednikom Spasom Кaporom. Кrivolov je nemoguće iskorjeniti jer uvijek ima nesavjesnih ljudi, ali je znatno smanjen u vodama koje mi kontrolišemo. Naše društvo ima spremne i brojne projekte koje smo morali pauzirati zbog poznate epidemiološke situacije“, kaže Asanović.

Najmlađi učesnici Somovijade, Nebojša Lero, Pavle Кapor i Dimitrije Damjanac pokazali su da je nedavno održana škola ribolova donijela prave rezultate. Tu školu pohađalo je preko 100 mališana, a Asanović kaže da ih raduje činjenica da veliki broj tih malih ribolovaca svakodnevno sreću na obali Bilećkog jezera.

Somovijada, koju organizuje Sportsko-ribolovno društvo Bileća okupila je ekipe iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske. (Radio Bileća)